Regimurile vamale si procedurile de vamuire.ppt

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Codul vamal al Romaniei retine trei situatii in cazul altor destinatii vamale, situatii adiacente regimurilor vamale definitive si suspensive: a) zonele libere b) reexportul marfurilor straine de pe teritoriul Romaniei c) marfurile exportate si returnate in Romania .ZONELE LIBERE - In zonele libere, marfurile straine sunt considerate, din punct de vedere al aplicarii drepturilor de import si al m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Regimurile vamale si procedurile de vamuire.ppt

Codul vamal al Romaniei retine trei situatii in cazul altor destinatii vamale, situatii adiacente regimurilor vamale definitive si suspensive: a) zonele libere b) reexportul marfurilor straine de pe teritoriul Romaniei c) marfurile exportate si returnate in Romania .ZONELE LIBERE - In zonele libere, marfurile straine sunt considerate, din punct de vedere al aplicarii drepturilor de import si al masurilor de politica comerciala la import, ca marfuri care nu sunt situate pe teritoriul Romaniei atat timp cat nu sunt importate.

REEXPORTUL MARFURILOR STRAINE DE PE TERITORIUL ROMANIEI - Marfurile straine aflate pe teritoriul Romaniei, care nu au fost vamuite, pot fi reexportate. - Reexportul consta in scoaterea din tara, prin depunerea declaratiei vamale de reexport, in vederea vamuirii, cu exceptia cazului cand masurile de politica comerciala interzic operatiunea MARFURILE EXPORTATE SI RETURNATE IN ROMANIA - Marfurile romanesti care, dupa ce au fost exportate in afara teritoriului Romaniei, sunt returnate si importate intr-un termen de 3 ani, la cererea titularului, sunt exceptate de la plata datoriei vamale, numai daca la returnare sunt in aceeasi stare in care au fost exportate.

2. PROCEDURILE VAMALE 2.1 STATUTUL VAMAL AL MARFII IN ROMANIA Statutul vamal al marfii in Romania, la fel ca in sistemul vamal al Uniunii Europene, este dat de trei elemente care trebuie luate in calcul:a) valoarea in vama:
b) pozitia tarifara
c) originea marfurilor. Incadrarea tarifara si stabilirea originii marfurilor duc la determinarea taxelor vamale aplicabile valorii in vama a marfurilor. VALOAREA IN VAMA - Conform Codului vamal, valoarea in vama reprezinta acea valoare care constituie baza de calcul al taxelor vamale prevazute in Tariful vamal de import al Romaniei.

In Romania, conform Codului vamal, valoarea in vama este determinata prin aplicarea articolului VII din GATT, luandu-se in calcul cumulativ: - pretul de import format din pretul extern in valuta, in conformitate cu valoarea inscrisa in factura externa - cheltuielile de transport ale marfurilor importate pana la frontiera romana - cheltuielile de incarcare, descarcare si de manipulare conexe transportului marfurilor importate, achitate pe parcurs extern - cheltuielile cu polita de asigurare a marfii pe parcurs extern - alte cheltuieli efectuate pe parcurs extern.

POZITIA TARIFARA- Pozitia tarifara reprezinta simbolul sub care marfurile figureaza in Tariful vamal al Romaniei si se concretizeaza intr-un numar al acestuia. Determinarea pozitiei tarifare este importanta deoarece conditioneaza cuantumul taxelor vamale si a altor impozite de achitat autoritatilor romane, precum si natura formalitatilor de indeplinit in momentul vamuirii. ORIGINEA MARFURILOR -
In vederea aplicarii corecte a tarifului vamal, autoritatea vamala constata originea marfurilor importate, pe baza urmatoarelor criterii: - marfuri produse in intregime intr-o tara; - marfuri obtinute printr-o prelucrare sau transformare substantiala intr-o tara.

Aplicarea criteriilor se face pe baza regulilor de origine prevazute de reglementarile vamale sau de acordurile ori de conventiile internationale la care Romania este parte. Originea produselor este o informatie esentiala pentru strategia vamala deoarece bazandu-se pe aceasta informatie, importatorul roman poate beneficia de regimuri tarifare preferentiale rezultand din acordurile de asociere sau de liber schimb sau, din contra, poate fi subiectul unor masuri de control al comertului exterior.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.