Regimurile politice

3x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Politologul francez M. Duverger distinge ca tipuri politice cele autocratice, democratice, mixte, care la randul lor se diversifica in regimuri mixte prin juxtapunere, prin imbinare si prin fuziune. In vreme ce autocratia, sub toate formele ei, presupune pentru a se naste si mentine, o anumita conceptie despre putere, ceea ce determina ca regimurile autocratice sa se sprijine pe irational, iar reg[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Regimurile politice

Politologul francez M. Duverger distinge ca tipuri politice cele autocratice, democratice, mixte, care la randul lor se diversifica in regimuri mixte prin juxtapunere, prin imbinare si prin fuziune. In vreme ce autocratia, sub toate formele ei, presupune pentru a se naste si mentine, o anumita conceptie despre putere, ceea ce determina ca regimurile autocratice sa se sprijine pe irational, iar regimurile democratice se infatiseaza ca un efort pentru stabilirea edificiului guvernamental pe baze rationale. Raportand democratia la functiile regimului politic, M. Deverger sublinia ca aceasta nu inseamna doar dreptul de a participa din cand in cand la alegeri, ci, ea presupune egalitateadin punct de vedere social, economic si un ansamblu de institutii prin care masele sa poata realmente fauri politica, sa poata conduce.

Functie de tipologia regimurilor politice au fost:adunari consultative cu rolul de a formula deciziide care guvernul este liber sa nu tina seama;adunari deliberative care adopta direct decizii obligatoriiadunari democratice - aleseadunari autocratice - numite, ereditare, cooptate;camera unica sau sistem bicameral, camera corporativa alaturi de o camera democratica de tip normal, astfel ca oficial sistemul pretinde sa asigure o reprezentare a profesiilor, a grupurilor sociale, servind la diminuarea influentei partidelor politice si la restrangerea democratiei.

Edward Shils distinge doua tipuri intermediare intre cei doi poli extremi ai regimurilor democratice si totalitare-democratiile tutelare caracterizate prin hipertrofia executivului, si oligarhiile in curs de modernizare marcate de dominatia unui grup militar sau birocratic pe care nu-l intereseaza democratizarea tarii. Acestor patru tipuri, E. Shils le-a adaugat un al cincilea, pe cale de disparitie: oligarhia traditionala.

Clasificarea regimurilor politice se raporteaza frecvent, prin contributia unor autori recunoscuti in cercetarea politicului (E. Finer) la urmatoarele criterii:
1.cat de implicat este publicul in procesul de guvernare, ceea ce reprezinta dimensiunea participare-extindere;
2.pana la ce punct masele se supun conducatorilor lor de frica sau din convingere, aceasta fiinddimnesiunea constrangere-persuasiune;
3.in ce masura sistemul ii obliga pe guvernanti sa reflecte valorile masei sau ii autorizeaza sa le omita in numele continuitatii si al valurilor viitorului, constituind dimensiunea ordine-reprezentativitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.