Regimul probelor in procesul civil

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Ca urmare, probele au o importanta deosebita in solutionarea pricinii cu care a fost sesizata instanta civila, intrucat fara probe este practic imposibila darea hotararii, fara a se dovedi ceea ce se afirma. Numai administrand corect si in totalitate probele, judecatorul poate sa cunoasca raporturile reale dintre parti, faptele care au generat conflictul dintre acestea, si apoi, pe baza probelor a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Regimul probelor in procesul civil

Ca urmare, probele au o importanta deosebita in solutionarea pricinii cu care a fost sesizata instanta civila, intrucat fara probe este practic imposibila darea hotararii, fara a se dovedi ceea ce se afirma. Numai administrand corect si in totalitate probele, judecatorul poate sa cunoasca raporturile reale dintre parti, faptele care au generat conflictul dintre acestea, si apoi, pe baza probelor administrate, sa aplice corect legea la cazul cercetat^2 .

Administrarea probelor reprezinta asadar o operatie complexa si deosebit de importanta in desfasurarea procesului civil. Doar arareori procesul civil se poate solutiona fara sa fie necesara administrarea unor probatorii adecvate.
Problema administrarii probelor se afla intr-o stransa legatura cu aceea a admisibilitatii lor^3 . De aceea ne propunem sa tratam pe larg sistemul probatoriu instituit de Codul de procedura civila si de Codul civil.

Fara probe, hotararea judecatoreasca este practic imposibila^4 . Este un adevar care nu mai trebuie demonstrat acela ca judecatorul nu poate rezolva litigiul dedus in fata sa numai pe baza afirmatiilor partilor. Numai administrand corect si in totalitate probele, judecatorul poate sa cunoasca raporturile reale dintre parti, faptele care au generat conflictul dintre acestea, si apoi, pe baza probelor administrate, sa aplice corect legea la cazul cercetat^5 .

Ele trebuie sa si dovedeasca ceea ce afirma, iar judecatorul isi va forma convingerea si va pronunta hotararea pe baza probelor care s-au administrat. Deducem ca probele prezinta interes pe de o parte pentru parti, iar pe de alta parte pentru judecator^6 . Din punctul de vedere al instantei probele sunt un mijloc pentru a ajunge la realizarea functiei jurisdictionale: stabilirea adevarului in cauzele supuse judecatii. Aceasta deoarece, asa cum sublinia un reputat procedurist italian, "nu poate exista justitie daca aceasta nu este fondata pe adevarul faptelor la care se refera".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.