Regimul politic al Marii Britanii

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

"Politicul" obiect de studiu al unei stiinte sociale - al politologiei, este o problema extrem de dificila, complexa si care presupune un permanent proces de definire si redefinire. Dificultatea acestui proces decurge din complexitatea si dinamica vietii politice contemporane, din marea explozie informationala ce a generat in mod implicit o accelerare continua a comunicarii precum si din apariti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Regimul politic al Marii Britanii

"Politicul" obiect de studiu al unei stiinte sociale - al politologiei, este o problema extrem de dificila, complexa si care presupune un permanent proces de definire si redefinire. Dificultatea acestui proces decurge din complexitatea si dinamica vietii politice contemporane, din marea explozie informationala ce a generat in mod implicit o accelerare continua a comunicarii precum si din aparitia a numeroase stiinte de studiu a societatii, in special a celor de granita cu politicul.

Stabilirea obiectului de studiu al stiintei politice impune un procedeu complex ce presupune precizarea unor elemente preliminare cum ar fi: domeniul de studiu; notiunile, categoriile, conceptele, procesele,si legitatile specifice cu care aceasta opereaza; functiile indeplinite in domeniul cunoasterii, a interdisciplinaritatii si mai ales in practica sociala; locul pe care respectiva stiita il ocupa in sistemul stiintelor sociale si politice; utilitatea si eficienta sa sociala .
Definirea obiectului politologiei a nascut si dezvoltat o diversitate de opinii, pozitii in gandirea contemporana. In prezent aceste opinii - curente de gandire ce nu s-au putut concretiza intr-o idee unitara sunt sintetizate in trei mari orientari:

Este o orientare destul de raspandita in cadrul gadirii politice contemporane, atat nord americane Harold Lasswel, George Catalin cat si din Europa M. Duverger, R. d'Aron etc. Spre exemplu, Herman Haller in lucrarea sa Stiinta politica, referindu-se la obiectul de studiu sustine ca " aceasta graviteaza mai ales in jurul problemei obtinerii, consolidarii si distributiei puterii politice" .
In cazul acestei orientari argumentul fundamental este ca puterea constituie obiectivul principal al oricarei actiuni politice, prin faptul ca aceasta se afla in centrul politicii.

Si fata de aceasta orientare se aduc contra argumente.
Un prim agrument ar fi ca statul si puterea politica este doar o componenta a sistemului politic si nu politicul ca atare. In nici un caz, ea nu este in masura sa acopere sistemul politic.
Insasi notiunea de putere, definirea acesteia nu este pe deplin elucidata in stiinta politica, existand o tendinta de extindere a sferei acesteia si asupra unor elemente nepolitice sau dimpotriva de restrangere a acesteia numai la aspectele autoritatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.