Regimul juridic si componenta patrimoniului societatilor comerciale

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Prima intrebare care se pune este, desigur, ce reprezinta patrimoniul din punct de vedere juridic, care este locul sau in ansamblul celorlalte institutii consacrate de Codul civil?
Societatea comerciala are un patrimoniu propriu, distinct de acela al asociatilor sau actionarilor si care nu se confunda cu capitalul social . El este format din totalitatea drepturilor si obligatiilor cu caract[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Regimul juridic si componenta patrimoniului societatilor comerciale

Prima intrebare care se pune este, desigur, ce reprezinta patrimoniul din punct de vedere juridic, care este locul sau in ansamblul celorlalte institutii consacrate de Codul civil?
Societatea comerciala are un patrimoniu propriu, distinct de acela al asociatilor sau actionarilor si care nu se confunda cu capitalul social . El este format din totalitatea drepturilor si obligatiilor cu caracter patrimonial (Codul civil, art. 284, alin. (1)), care apartin societatii, privite ca o suma de valori active si pasive strans legate intre ele.

Acesta este sensul juridic al notiunii de patrimoniu, deoarece include latura activa (drepturile) si pe cea pasiva (obligatiile). Sensul economic al notiunii de patrimoniu include numai latura activa, adica totalitatea de drepturi (bunuri corporale si incorporale), detinute de societate, fiind utilizat mult mai frecvent.
Latura activa cuprinde drepturile patrimoniale, reale sau de creanta. Aceste drepturi privesc, in principal, bunurile aduse de asociati ca aport la constituirea societatii, bunurile dobandite de societate ulterior constituirii, in cursul desfasurarii activitatii, precum si beneficiile nedistribuite.

In latura pasiva sunt cuprinse obligatiile patrimoniale ale societatii, contractuale si extracontractuale (obligatii sociale).
In doctrina romana, sensul economic al notiunii de patrimoniu, este desemnat prin termenul - fond de comert - sau, uneori, mai poarta denumirea de patrimoniu comercial. Dupa parerea acelorasi autori, trebuie facuta distinctia dintre notiunea de fond de comert (patrimoniu comercial) si cea de patrimoniu. Spre deosebire de fondul de comert, care este un ansamblu de bunuri mobile si imobile, corporale sau incorporale, afectate de comerciant in scopul desfasurarii unei activitati comerciale, patrimoniul reprezinta totalitatea drepturilor si obligatiilor comerciantului care au o valoare economica.

Aceasta inseamna ca fondul de comert nu cuprinde creantele si datoriile comerciantului, cu toate ca ele fac parte din patrimoniul acestuia.
Pornind de la cele mentionate, ajungem la concluzia ca trebuie facuta distinctia dintre patrimoniul societatii sipatrimoniul comercial al societatii.
Patrimoniul societatii comerciale include totalitatea drepturilor si obligatiilor patrimoniale privite ca o suma de valori active si pasive strans legate intre ele.

Patrimoniul comercial al societatii comerciale (sensul economic al patrimoniului) include in sine ansamblul de bunuri mobile si imobile, corporale sau incorporale pe care societatea comerciala le are in mod distinct de cele ale altor subiecte de drept, precum si de cele ale persoanelor care o alcatuiesc.
Autonomia patrimoniului societatii fata de patrimoniile proprii ale asociatilor, determina anumite consecinte juridice:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.