Regimul hidric al plantelor

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In procesul de absorbtie a apei si a substantelor minerale sunt active numai radacinile tinere. La nivelul sistemului radicular rolul diferitelor zone ale radacinii in absorbtia apei a fost stablit cu precizie cu ajutorul micropotometrelor. Conform parerii lui W. PFEFFER, din cele patru zone distincte ale radacinii, zona perisorilor absorbanti este cea mai activa in acest proces; zona neteda este[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Regimul hidric al plantelor

In procesul de absorbtie a apei si a substantelor minerale sunt active numai radacinile tinere. La nivelul sistemului radicular rolul diferitelor zone ale radacinii in absorbtia apei a fost stablit cu precizie cu ajutorul micropotometrelor. Conform parerii lui W. PFEFFER, din cele patru zone distincte ale radacinii, zona perisorilor absorbanti este cea mai activa in acest proces; zona neteda este putin activa, iar piloriza si zona aspra au, practic, o absorbtie nula (fig. 15).

La nivelul varfului radacinii probabil ca absorbtia nu are loc, dat fiind faptul ca in aceasta zona lipsesc tesuturile conducatoare, capabile sa vehiculeze apa, iar aici exista doar o usoara deplasare a ei prin imbibitia membranelor.In zona aspra apa poate fi absorbita de catre plantele tinere, la care celulele externe nu au inca membrana suberificata; procesul de suberificare din stadiul adult al plantei nu este totdeuna total, astfel ca raman crapaturi ce pot lua aliura unor veritabile lenticele, permeabile pentru apa si gaze. La plantele crescute in sol foarte uscat suberificarea incepe curand, pe seama zonei pilifere, care devine, astfel, foarte scurta.

Absorbtia foarte intensa a apei prin zona perisorilor absorbanti se explica prin faptul ca in aceatsa zona celulele sunt diferentiate functional, iar perisorii sunt foarte numerosi si realizeaza o suprafata de contact foarte mare cu solutia solului.
Fiecare perisor absorbant este o celula vie mult alungita, cu o vacuola mare. Peretii sai celulari sunt foarte subtiri, lipsiti de cuticula si, deci, foarte permeabil pentru apa. Ei contin in loc de celuloza, caloza si substante pectice care, prin gelificare, realizeaza un contact intim cu particulele solului, fenomen deosebit de important in absorbtia apei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.