Regimul frontierelor maritime

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Dupa cum se cunoaste, Marea Neagra, prin pozitia sa geografica este o mare aproape inchisa care comunica prin Stramtoarea Kerci, cu Marea de Azov si prin stramtoarea Bosfor cu Marea Mediterana. La masa tratativelor Conferintelor I, II, de la Geneva (1958, 1960), sub auspiciile O.N.U., marile puteri maritime doreau ca tarile riverane marilor sa aiba o mare teritoriala intinsa de pana la 3 Mm, 4 Mm [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Regimul frontierelor maritime

Dupa cum se cunoaste, Marea Neagra, prin pozitia sa geografica este o mare aproape inchisa care comunica prin Stramtoarea Kerci, cu Marea de Azov si prin stramtoarea Bosfor cu Marea Mediterana. La masa tratativelor Conferintelor I, II, de la Geneva (1958, 1960), sub auspiciile O.N.U., marile puteri maritime doreau ca tarile riverane marilor sa aiba o mare teritoriala intinsa de pana la 3 Mm, 4 Mm (Filnlanda, Islanda), 6 Mm (Italia, Spania, Grecia, Turcia, India), iar celelalte state majoritatre au sustinut dreptul ca fiecare sa-si stabileasca limita marii teritoriale intre 3 si 12 Mm.

Dupa 13 ani prin presiunea majoritatii statelor la Conferinta a 3 a asupra codificarii dreptului marii de la Geneva 1973 - 1982, s-a stabilit latimea Marii teritoriale la 12 Mm, finalizandu-se cu Conventia Natiunilor Unite asupra drepturilor marii de la MONTEGO BAY ( Jamaica) - 10 decembrie 1982. Dupa toate aceste tratate internationale nu s-a stabilit clar cum se delimiteaza lateral marea teritoriala, dar s-au indicat cateva metode si principii de delimitare a acestora ce raman aplicabile in functie de intelegerile dintre statele vecine.
2. DELIMITAREA SI DEMARCAREA FRONTIEREI MARITIME

Marea Neagra este o mare intercontinentala inchisa cu riverani in jurul iei, are o limita de baza de unde incepe stabilirea latimii marilor teritoriale catre larg, o limita exterioara in larg (de la 12 Mm), o limita la dreapta si alta la stanga intre vecini. In ceea ce priveste limitele laterale ale marii teritoriale , nu s-a ajuns inca la stabilirea unor reguli conventionale uniforme, consacrate in intelegeri internationale.Art 12 din Conventia de la Geneva-1958 si 15 din Conventia de la Montego-Bay din 1982, stipuleaza urmatoarele considerente :

In cazul in care coastele a 2 state sunt.............limitrofe, nici unul dintre aceste state nu are dreptul , in lipsa unui accord contrar intre ele, sa isi extinda marea sa teritoriala peste linia mediana ale carei puncte sunt la distante egale de punctele cele mai apropiate ale liniilor de baza de la care se masoara latimea marii teritoriale a fiecaruia dintre cele 2 state". Tinand cont de aceste reguli internationale, Romania, prin L 17/1990, stabileste ca: " marea teritoriala se delimiteaza de marea teritoriala a statelor vecine prin intelegerea cu fiecare dintre aceste state, in conformitate cu principiile si normele dreptului international ".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.