Regimul englez vs american

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Iacob al II-lea Stuart (1685 - 1688) a dat dovada de nepricepere politica si de spirit instigator. De aceea parlamentarii englezi au hotarat sa-l investeasca ca rege pe Wilhelm al II-lea de Orania, ginerele lui Iacob al II-lea.

El si sotia sa Mary au fost proclamati rege si regina dupa ce au semnat Declaratia drepturilor ce stabilea prerogativele suveranului si ale parlamentului.Ac[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Regimul englez vs american

Iacob al II-lea Stuart (1685 - 1688) a dat dovada de nepricepere politica si de spirit instigator. De aceea parlamentarii englezi au hotarat sa-l investeasca ca rege pe Wilhelm al II-lea de Orania, ginerele lui Iacob al II-lea.

El si sotia sa Mary au fost proclamati rege si regina dupa ce au semnat Declaratia drepturilor ce stabilea prerogativele suveranului si ale parlamentului.Actul consfintea transformarea Angliei intr-o monarhie constitutionala, bazata pe principiul ca regele domneste, dar nu guverneaza:
"Ca pretinsa putere a autoritatii regale de a suspenda legi sau executarea lor, fara consimtamantul parlamentului, este ilegala;
Ca pretinsa putere a autoritatii regale de a acorda dispense de la lege sau de la executarea lor, asa cum pe nedrept s-a facut in trecut, este ilegala.

Ca o contributie baneasca pentru coroana sau in folosul ei, sub pretext de prerogativa, fara consimtamantul parlamentului, pentru o perioada mai lunga de timp ..., este ilegala.Ca ridicarea si intretinerea unei armate in regat, in timp de pace, fara consimtamantul parlamentului este contrara legii.

Ca, in fine, pentru a indrepta toate plangerile sale si pentru imbunatatirea, intarirea si pazirea legilor, parlamentul sa fie cat mai des intrunit." ( din Declaratia Drepturilor - 1689 )In cadrul parlamentului, membrii partidului conservator - tory insistau mai mult pe prerogativa regala, iar cetii, membriii ai partidului liberal - wing, pe legimitatea controlului parlamentar.

Trei texte completeaza regimul politic instalat de Revolutia Glorioasa:
- Actul de toleranta (1689)
- Actul de instalare (1701)
- Actul de unire (1701)

Ultimul consemneaza unirea Angliei si a Scotiei intr-un singur stat numit Regatul Unit al Marii Britanii.Alaturi de rege s-a remarcat prim-ministrul Robert Walpole, care este autorul sistemului politic modern de guvernare bazat pe principiul separarii puterilor de stat.

Un alt important prim-ministru a fost William Pitt jr. (1783) care a avut merite esentiale in consolidarea pozitiei cabinetului in stat. El a contribuit decisiv la consolidarea regimului parlamentar. In cadrul acestuia, esenta puterii emana de la natiune, Pitt dezvoltand o tendinta de intarire a rolului parlamentului. In afacerile de stat, suprematia guvernului va fi, de acum in colo, definitiv stabilita.

Corelat cu actiunile externe care au facut din Marea Britanie un centru european de rezistenta impotriva Frantei revolutionare si imperiale, pentru a mentine ordinea interna, Pitt a suspendat Habeas Corpus si i-a adus in fata justitiei pe cei care aparau ideile revolutionare.

Limitele parlamentarismului britanic in acesta perioada de dezvoltare sunt evidente deoarece ii lipsesc recunoasterea raspunderii guvernului fata de Camera Comunelor si existenta unui partid al carui sef sa devina prim-ministru.Cu toate acestea, progresul istoric este evident, caci s-a trecut de la o guvernare monarhica in care parlamentul nu avea decat rol legislativ, la o guvernare obligarhica, in care parlamentul a devenit izvor al puterii executive.

Modelul britanic, opus modelului monarhiei absolutiste, va contribui decisiv la dezvoltarea politica si economica a Angliei la inceputul secolului XIX, care a devenit prima mare putere maritima, comerciala si coloniala a lumii.

Spre sfarsitul secolului XVII si la inceputul secolului XVIII Anglia a luat masuri pentru intarirea controlului regal in colonii. Sistemul de guvernare in colonii era constituit dintr-un guvernator, reprezentantul coroanei sau al proprietarilor, adunarile legislative, reprezentantul populatiei si consiliul. Adunarile legislative erau cele care fixau impozitele si taxele in colonii, tinzand sa-si sporeasca atributiile.

Multe decenii, coloniile au ignorat legislatia britanica, Londra neluand masuri imediate. Deci autoguvernarea coloniala se infaptuise practic inca dinainte ca ea sa devina un drept.

Coloniile se dezvoltau iar rivalitatea dintre ele si metropola crestea. Londra ia o serie de masuri care adancesc si mai mult nemultumirile colonistilor. Ei protesteaza impotriva legilor si trec la boicotarea produselor britanice. Se infiinteaza un Comitet de corespondenta in Massachusetts care ia legatura cu celelalte colonii in vederea unui protest comun. De fapt, victoria din final a americanilor s-a datorat, in principal, unitatii dintre colonii.

La 4 iulie1776 delegatii tuturor teritoriilor reuniti la congresul de la Philadelphia promulga declaratia de independenta care anunta nasterea unei noi natiuni. Ea proclama o filozofie a libertatii umane si va devenii o forta dinamica a lumii occidentale:

"Noi consideram adevaruri evidente prin serie ca toti oamenii au fost creati egali, ca sunt inzestrati de Creatorul lor cu anumite drepturi inalienabile, ca printre acestea se afla viata, libertatea si cautarea fericirii. Ca, pentru a garanta aceste drepturi, oamenii au instituit guverne, a caror justa autoritate deriva din consimtamantul celor guvernati.

Ca ori de cate ori o forma de guvernare devine o primejdie pentru aceste scopuri, este dreptul poporului sa o schimbe sau sa o abroge, instituind un nou guvern, in acele forme care-i vor parea mai potrivite pentru a-i garanta siguranta si fericirea ..."

Declaratia consfintea de asemenea separarea coloniilor de metropola. Ea ramane din multe puncte de vedere cel mai important document al democratiei americane prin conceptul - cheie pe care il detine: consimtamantul celor guvernati.

Razboiul revolutionar de sfarseste in 1781, prin victoria armatelor americo-franceze de la Yorktown. In 1783, la Versailles, se semneaza si tratatul de pace prin care se confirma independenta, libertatea si suveranitatea celor 13 state.Dar pierderile si distrugerile provocate de razboi au adus in fata natiunii noi probleme si nemultumiri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.