Regimul de apa al plantelor

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.08

nivel: Gimnaziu

Apa creează în organism mediul necesar reacțiilor biochimice de hidroliză, hidratare, oxireducere etc. Participă direct la realizarea unor reacții de sinteză și degradare din plante.
Avand o mare putere de solubilizare, apa determină în organism formarea soluțiilor moleculare și a celor coloidale.
Prin constanta dielectrică mare, apa favorizează disocierea ionică(electrolitică) a di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Regimul de apa al plantelor

Apa creează în organism mediul necesar reacțiilor biochimice de hidroliză, hidratare, oxireducere etc. Participă direct la realizarea unor reacții de sinteză și degradare din plante.
Avand o mare putere de solubilizare, apa determină în organism formarea soluțiilor moleculare și a celor coloidale.
Prin constanta dielectrică mare, apa favorizează disocierea ionică(electrolitică) a diferitelor substanțe. De asemena, ea indeplinește un rol important în procesele de termoreglare, în procesele de transpirație și de eliminare a substanțelor de excreție.
Apa este un element de bază în fenomenul de osmoză și concură la realizarea stării de turgescență a celulelor.
În procesul fotosintetic, apa ramane un element de bază, fiind donatorul de hidrogen necesar reducerii carbonului.
Dintre fenomenele fiziologice creșterea este procesul cel mai sensibil la lipsa apei.

Alături de lumină și temperatură, apa joaca un rol ecologic însemnat, întrucat determină repartizarea vegetației pe globul terestru. Astfel , în regiunile cu exces de apă cresc plantele hidrofile, în cele cu umiditate potrivită , plantele mezofile iar în regiunile cu umiditate scazută, cresc plantele xerofile.
Inportanța mare a apei pentru organismele vegetale se datorează unor proprietăți fizico-chimice caracteristice, care îi conferă unele particularități de un deosebit interes biochimic. Astfel, apa este o substanță cu caracter polar, datorită aranjării atomilor de hidrogen de aceeași parte a moleculei.
O altă particularitate se leagă de faptul că apa are o căldură specifică mare(căldura necesară pentru a ridica temperatura unui gram cu 10 C); datorită ei temperatura plantelor nu suportă variațiuni bruște, cand temperatura mediului extern variază într-un timp scurt. Ea constitue un mijloc eficace de apărare contra frigului.

Apa are, de asemenea căldura de vaporizare mare; ea reprezintă numarul de calorii necesare pentru evaporarea unui gram de apa la 1000 C. Din această cauză, cand se avaporă apa la suprafața plantelor este nevoie de multă căldură, ceea ce produce răcirea organismului.Aceasta proprietate a apei constitue un mijloc eficace de apărare împotriva căldurii.
Apa se găsește repartizată în organismele vegetale atat extracelular cat și intracelular sub două stări: lichidă și gazoasă. În timpul iernii apa se găsește uneori în stare solidă, materializată prin prezența cristalelor de gheață
În constituția corpului plantei, apa lichidă se găsește sub două forme: apa liberă si apa legată. Daca apa liberă îsi păstrează proprietățile obișnuite, apa legată are proprietăți diferite și nu ingheață nici la -600 C.

Apa din sol provine din precipitații și mai puțin, din vaporii de apă din atmosferă. Există mai multe forme de apă în sol: apa de constituție, apa higroscopica, capilară, peliculară și gravitațională.
Cantitatea de apă din organismul vegetal variază cu varsta, cu starea fiziologică, regiunea geografică, cu intensitatea metabolismului etc. În general, țesuturile tinere conțin o cantitate de apă mai mare decat cele bătrane.

1.2 PROCESELE FIZICE IMPLICATE ÎN ACCESUL APEI ÎN PLANTE

Nu există un paralelism între absorbția apei li a elementelor minerale, fiecare avand legi specifice de pătrundere în plante.Apa pătrunde prin procese fizice, respectiv prin osmoză și imbibiție, sub formă moleculară.
Osmoza este fenomenul fizic de întrepatrundere a două soluții sau gaze miscibile, cu concentrație diferită separate printr-o membrană poroasă, semipermeabilă care permite trecerea solventului, dar se opune traversării substanțelor dizolvate.
Osmoza are loc întotdeauna de la partea sistemului un potențial chimic mai mare(soluția mai diluată) spre aceea cu un potențial chimic mai redus(soluția mai concentrată). Endosmoza va avea loc atunci cand apa din soluția externa are un potențial chimic mai ridicat(o disponibilitate de activitate a moleculelor apei mai ridicate, în cazul soluțiilor mai diluate sau a apei pure).Exosmoza va avea loc cand apa din soluția internă va avea un potențial chimic mai ridicat( soluția internă va fi mai diluată decat soluția externă).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.