Regimul comunist in Romania

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Drumul spre putere al P.C.R. infiintat la 8 mai 1921si trecut in ilegalitate in 1924, a inceput imediat dupa 23 august 1944, fiind favorizat de ezitarea lui Maniu, liderul taranist, de a forma un guvern de coalitie.

In aceste conditii Regele Mihai va renunta la ideea de a forma un guvern civil si va forma unul militar, condus de generalul Constantin Sanatescu (1885-1947). Totusi in [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Regimul comunist in Romania

Drumul spre putere al P.C.R. infiintat la 8 mai 1921si trecut in ilegalitate in 1924, a inceput imediat dupa 23 august 1944, fiind favorizat de ezitarea lui Maniu, liderul taranist, de a forma un guvern de coalitie.

In aceste conditii Regele Mihai va renunta la ideea de a forma un guvern civil si va forma unul militar, condus de generalul Constantin Sanatescu (1885-1947). Totusi in cadrul acestui guvern comunistii aveau o importanta pozitie prin Lucretiu Patrascanu, care avea functia de ministru al justitiei. Din aceasta pozitie Patrascanu va putea incepe epurarile elementelor necomuniste din cadrul armatei si din aparatul de stat.

Conditiile in care a evoluat guvernul Sanatescu au fost nefiresti. Astfel constitutia din 1923 este repusa in vigoare ceea ce simboliza revenirea la regimul democratic insa ea nu functiona, din mai multe motive cum ar fi: Moldova era administrata de armata sovietica, fiind introdusa cenzura sovietica din 12 septembrie 1944, comunistii si social democratii parasesc Blocul National Democrat la 12 octombrie alcatuind Frontul national democrat in care intrau alte grupari de stanga( Frontul Plugarilor, Uniunea Patriotilor, Frontul Muncitoresc).

In noul guvern prezenta comunistilor va fi largita : Petru Groza - viceprim-ministru, Teohari Georgescu -sub-secretar de stat la interne, Gh Gheorghiu Dej - ministrul comunicatiilor, Stefan Voitec - educatie, L Patrascanu - ministrul justitiei.

In data de 6 decembrie 1944, din cauza agitatiilor comuniste, Regele Mihai, care dorea sa pastreze regimul democratic si refuzand numirea unui prim ministru din cadrul F.N.D. va numi in fruntea guvernului pe generalul Nicolae Radescu(1876-1953). Acesta il va destitui din functie pe Teohari Georgescu de la interne amenintand astfel cu un razboi civil.

Interventia sovietica in politica interna a Romaniei va fi tot mai evidenta, astfel sovieticii vor prelua administratia directa a Transilvaniei de Nord, iar sarbii si sasii vor fi deportati in U.R.S.S. datorita asa numitelor legaturi ale lor cu Hitler.

Amestecul Uniunii Sovietice in cadrul politicii din Romania va lua proportii odata cu vizita la Bucuresti a adjunctului lui Molotov, Visinski, la data de 26 februarie 1945. In urma vizitei, acesta va cere demitere lui Radescu si formarea unui guvern de incredere si anume un guvern comunist. In urma acestor presiuni din partea lui Visinski se va forma un guvern din F.N.D. condus de transilvaneanul Petru Groza.

Regele Mihai va incerca sa se opuna, cu increderea ca anglo - americanii il vor sustine, punand in aplicare recenta "Declaratie privind Europa eliberata" de la Yalta. Afland ca aceasta declaratie intra in vigoare abia dupa incetarea razboiului, regele va ceda in fata presiunilor sovietice, in speranta ca va putea controla si pondera actiunile guvernului comunist.

Regele Mihai va cere demisia guvernului Groza, mai ales ca anglo - americanii nu il recunosteau. Anglo - americanii il vor anunta pe Stalin ca nu vor semna tratatele de pace cu Bulgaria si Romania, din cauza ca nu au guverne reprezentative.

Insensibilitatea guvernului Groza il va determina pe rege sa declanseze o criza interna manifestata prin greva regala desfasurata in perioada august 1945 - februarie 1946. Greva regala va fi apoi urmata de o importanta demonstratie anticomunista de ziua Sf Mihail si Gavril, la 8 noembrie 1945. Criza va fi depasita cu ajutorul medierii internationale.

O delegatie alcatuita din Visinski (U.R.S.S), Harriman (S.U.A.) si Clark - Keer (Marea Britanie) soseste la Bucuresti si in urma negocierilor guvernul Groza este recunoscut in plan international. Singura concesie care s-a facut a fost includerea in acest guvern a doi ministri fara portofoliu : unul taranist - Alexandrescu si unul liberal - Tatarascu.

Recunoasterea guvernului Groza de catre occidentali s-a dovedit a fi o greseala tactica Stalin preluand controlul asupra Romaniei.
Dupa incetarea grevei, regele Mihai isi va concentra eforturile asupra alegerilor parlamentare, avand speranta unei reveniri la democratie.

Alegerile din 19 noiembrie 1946 au fost "castigate"de Frontul National Democrat care era reprezentant de stanga in politica , acesta distantandu-se net de asa numitele partide istorice P.N.L. si P.N.T. avand un procentaj de peste 70% din voturi. Trecand peste faptul ca alegerile au fost falsificate guvernele american si britanic vor semna tratatul cu Romania la Paris in februarie 1947.

In interiorul tarii comunistii mai aveau de infruntat doua obstacole importante reprezentate de opozitie din care faceau parte liberalii si taranistii si monarhia, care era reprezentata de regele Mihai. Cele doua partide din opozitie au fost desfiintate in luna august 1947 iar liderii lor Maniu, Mihalache, Bratianu au fost dati pe mana justitiei in urma unei inscenari "Afacerea Tamadau" pusa la cale de comunisti.

La 12 noembrie 1947 regele Mihai va pleca la Londra pentru a asista la casatoria printesei Elisabeta a Angliei, el insusi logodindu-se cu principesa Ana de Bourbon-Parma.

In lipsa sa in tara se fac unele schimbari fara acordul lui, acestea constand in aducerea la conducerea Ministerului de Externe a Anei Pauker si numirea lui Emil Bodnaras in functia de ministru al apararii. Desi va fi sfatuit sa nu revina in tara , regele se intoarce pentru a asista demn la ultimul act pe care il joaca comunistii in preluarea puterii politice.

La 30 decembrie 1947 regele a fost chemat de la Sinaia de catre Petru Groza si Gh. Gheorghiu Dej, la Bucuresti unde intrevederea s-a incheiat cu semnarea actului de abdicare.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.