Regimul Vamal

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.33

nivel: Facultate

Principalele cazuri de aplicare a unui regim vamal suspensiv, se refera la marfurile in tranzit, marfurile aflate in admitere temporara si cele cunoscute sub numele de regimuri economice.Intra in categoria regimurilor vamale comune (definitive) operatiunile realizate de agentii economici, referitoare la importurile si exporturile de marfuri. Aceste doua operatiuni, atat de import, cat si de export[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Regimul Vamal

Principalele cazuri de aplicare a unui regim vamal suspensiv, se refera la marfurile in tranzit, marfurile aflate in admitere temporara si cele cunoscute sub numele de regimuri economice.Intra in categoria regimurilor vamale comune (definitive) operatiunile realizate de agentii economici, referitoare la importurile si exporturile de marfuri. Aceste doua operatiuni, atat de import, cat si de export, constituie cele doua regimuri vamale de baza aplicate in tranzactiile internationale.

Astfel, regimul vamal de export este cel mai simplu regim vamal solicitat de o firma exportatoare, atunci cand exporta definitiv marfuri in afara teritoriului vamal. Un asemenea regim vamal implica urmatoarele obligatii pentru declarantul vamal:
1.determinarea valorii in vama la export
2.completarea Declaratiei Vamale la export.

In UE, in cadrul sistemului vamal se intalnesc doua situatii in ceea ce priveste regimul vamal al importului:
a) punerea marfurilor in libera practica
b) punerea marfurilor in consum.
a) punerea marfurilor in libera practica, se realizeaza ca urmare a platii taxelor vamale conform Tarifului Vamal Comun, astfel este permisa libera circulatie a marfurilor in interiorul UE, dar nu e permisa libera dispozitie pe teritoriul national al unei tari membre
b) punerea marfurilor in consum presupune faptul ca marfa nu poate fi oferita spre consum sau comercializata decat dupa plata diverselor taxe interne, caracteristice fiecarei tari membre, taxe indirecte si taxe parafiscale.

In vanzarile in UE, aplicarea regimului vamal definitiv se face in doua etape:
- taxele vamale sunt exigibile la intrarea pe teritoriul comunitar,
- taxele fiscale (TVA), sunt datorate cand marfurile intra in circuitul comercial dintr-o tara membra.

Regimurile vamale suspensive
Regimurile vamale suspensive prezinta interes pentru firme datorita faptului ca ofera facilitati beneficiarului (importul de marfuri non-comunitare cu suspendarea platii taxelor vamale, transportul marfurilor pe teritoriul vamal comunitar, cu suspendarea taxelor vamale, etc.)

Aceste regimuri prezinta un dublu avantaj: pe de o parte, financiar- prin suspendarea taxelor vamale, si pe de alta parte unul economic.
TVA in operatiile intracomunitare.Intr-o tara membra UE, controlul vamal asupra marfurilor ce fac obiectul tranzactiilor comerciale cu alte state membre UE- dispare. Astfel, firmele de comert nu mai sunt obligate sa mai completeze Declaratii Vamale pentru aceste marfuri.

Firmele care deruleaza tranzactii comerciale cu statele UE au obligatia ca lunar, sa intocmeasca Declaratia Intrastat (fiind scutite de aceste obligatii acele firme care nu depasesc pragurile statistice stabilite anual). Prin aceasta declaratie se urmareste miscarea fizica a marfurilor spre deosebire de Declaratia Recapitulativa VIES si Decontul de TVA, care urmareste fluxul financiar si al facturilor. Sistemul informatic VIES asigura schimbul de informatii cu statele membre UE privind TVA, fiind de fapt o baza de date on-line, care ii include pe toti platitorii de TVA din UE.

Declaratiile lunare Intrastat inlocuiesc Declaratiile Vamale, fiind astfel simplificate obligatiile firmei. Obligatia furnizarii datelor statistice Intrastat revine tuturor firmelor care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
1.sunt inregistrate in scopuri de TVA,
2.realizeaza schimburi comerciale cu alte state membre UE,
3.valoarea marfurilor comercializate la nivel anual separat pe fluxurile de achizitii si livrari depaseste pragurile statistice

Intrastat.
Aplicarea TVA la nivel intracomunitar presupune respectarea urmatoarelor principii:
a)suprimarea formalitatilor vamale la trecerea frontierei in relatiile economice dintre persoanele impozabile rezidente in state membre diferite.
b)livrarea de marfuri din punct de vedere economic este o operatiune unica, dar in scopuri de TVA ea este impartita in doua operatiuni juridice diferite: livrari intracomunitare si achizitii intracomunitare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.