Regenerare urbana

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.55

nivel: Facultate

Inca de la inceput, procesul de dezindustrializare a fost vazut ca un potential de afaceri, multi sustinand ca fabricile si uzinele nu au o istorie interesanta sau veritabila si considera ca sunt o simpla sursa de poluare ce trebuie eliminata.

Tendintele de industrializare s-au conturat inca de la inceputurile existentei orasului. Datorita pozitionarii din punct de vedere geografic,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Regenerare urbana

Inca de la inceput, procesul de dezindustrializare a fost vazut ca un potential de afaceri, multi sustinand ca fabricile si uzinele nu au o istorie interesanta sau veritabila si considera ca sunt o simpla sursa de poluare ce trebuie eliminata.

Tendintele de industrializare s-au conturat inca de la inceputurile existentei orasului. Datorita pozitionarii din punct de vedere geografic, orasul s-a dezvoltat sub forma unui targ, cu un caracter commercial puternic pronuntat, astfel incurajandu-se tendinta de industrializare. De-a lungul a peste 500 de ani, orasul s-a dezvoltat atat ca intindere geografica cat si ca structura functionala, ajungand de la statutul de targ si cetate de scaun la statutul de capitala cu aspectul, structura si functiile actuale.

Dezindustrializarea in Romania si in special in Bucuresti se manifesta de zeci de ani, insa in zilele noastre este foarte accentuata, lasand in urma zone vaste de terenuri abandonate sau pline de ruine.

Aceste zone pot fi puse in valoare urmand un proces de transformare functional ce va schimba imaginea si va pune in valoare atuurile acestor zone inspre beneficiul populatiei si orasului in ceea ce priveste imaginea si importanta lui.

Acest proces este complex si necesar datorita faptului ca orasele vor fi intotdeauna intr-o continua schimbare (evolutie). Am putea spune ca acest concept nu va disparea niciodata, poate va fi diminuat si limitat la anumite zone de mici dimensiuni ale unui oras insa in ceea ce priveste Bucurestiul, se simte nevoia aplicarii acestui concept la nivel macrozonal datorita suprafetei mari destructurate ce ocupa o mare parte din teritoriul orasului, sub forma de platforme industriale.

Dezindustrializarea Bucurestiului a inceput in anii 1960-1970;"dezindustrializarea este procesul prin care o tara sau o regiune trece de la regim economic bazat pe industrie la o economie a serviciilor sau a informtiei, dupa ce firmele si-au retras investitiile din sectorul industrial". ( Liviu Chelcea, Bucurestiul Postindustrial: memorie, dezindustrializare si regenerare urbana, Editura Polirom, 2008, pagina 9).

In acest capitol se va detalia istoria zonei studiate afectata de dezindustrializare, avand ca urmare prabusirea acesteia din punct de vedere economic, social, arhitectural si urban. Desi dezindustrializarea este un subiect fierbinte pe plan mondial, lucrarea nu urmareste o analiza a acestui fenomen, dar este necesar sa fie adusa in discutie caci este unul din motivele aparitiei conceptului de regenerare.

Incepand cu al Doilea Razboi Mondial, siturile industriale au fost abandonate treptat suferind de asemenea si o serie de schimbari cum ar fi renovarea, restaurarea, ocuparea ilegala, uneori distrugerea partiala sau integrala, apoi pe unele dintre acestea s-a aplicat conceptul de gentrificare.

Gentrificarea in Romania s-a derulat in doua mari etape: transformarea drepturilor de propietate asupra cladirilor precum si punerea acestora in vanzare. Locuintele, propietate de stat au fost vandute celor care le ocupau, putand fi achizitionate la preturi mult mai mici decat valoarea lor reala, devenind astfel atractive pentru diversi antreprenori dispusi sa le puna in vanzare, insusindu-si diferenta de valoare. Astfel s-au dezvoltat o serie de strategii de achizitionare ale acestor propietati prin influentarea fie a administratiei publice locale, fie a fostilor chiriasi transformati in propietari.

Conceptul de gentrificare este introdus pentru prima data de sociologul britanic Ruth Glass in anul 1964 "unul cate unul, multe din cartierele muncitoresti din Londra au fost invadate de clasele mijlocii, superioare si inferioare.

Cladirile saracacioase cu doua sau mai putine camere au fost preluate in momentul expirarii contractelor de inchiriere si au devenit resedinte elegante, scumpe ... Odata ce procesul de gentrificare incepe intr-un cartier se desfasoara rapid, pana cand toata clasa muncitoare ce le ocupa este stramutata, precum si intregul caracter social al raionului este schimbat."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.