Regele soare

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.67

nivel: Facultate

Ludovic al XIV-lea a fost profund influentat de Fronde, neabandonandu-si credinta ca ordinea si autoritatea reprezinta antidotul haosului. Ludovic a invatat de la cardinal sa creada ca monarhia a fost oranduita de catre Dumnezeu, sa se identifice cu Franta, sa munceasca din greu si sa-si ia sarcina in serios.

Ludovic la 8-10 ani
El a invatat totodata sa se prefaca, insusi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Regele soare

Ludovic al XIV-lea a fost profund influentat de Fronde, neabandonandu-si credinta ca ordinea si autoritatea reprezinta antidotul haosului. Ludovic a invatat de la cardinal sa creada ca monarhia a fost oranduita de catre Dumnezeu, sa se identifice cu Franta, sa munceasca din greu si sa-si ia sarcina in serios.

Ludovic la 8-10 ani
El a invatat totodata sa se prefaca, insusindu-si cinismul si dispretul fata de motivatia umana caracteristice lui Mazarin. Educatia formala a lui Ludovic nu a fost neglijata, cu toate ca era marginita, asa cum era, de altfel, cea mai mare parte a educatiei aristocratice: ceva istorie antica, dar putina istorie moderna, o spoiala de geografie si matematica, o cunoastere temeinica a limbii spaniole si a celei italiene; a invatat sa vorbeasca si sa scrie excelent in limba franceza.

A fost invatat sa calareasca, sa traga cu armele de foc si sa danseze, lucruri pe care le facea bine din instinct. De la mama sa a mostenit indubitabila sa pietate catolica si ura fata de erezie, cu toate ca, la fel ca si ea, nu poseda o cunoastere profunda a problemelor teologice. Statura lui Ludovic -avea doar 1,62 m- trebuia sa fie sporita prin tocuri inalte si parea mai inalt purtand peruci luxuriante.

Totusi, statura scunda a lui Ludovic era in orice caz compensata de demnitatea si siguranta sa innascuta. In plus, el poseda mult farmec. Era inteligent, pricepea repede si poseda o buna memorie a chipurilor si a faptelor. Poseda un autocontrol remarcabil, socotind ca era sub demnitatea sa sa se infurie sau sa exulte. Isi scotea intotdeauna palaria in fata femeilor, chiar si a celei mai umile cameriste.

Ludovic si Maria Tereza
Daca Ludovic al XIV-lea a facut sa sufere pe cineva apropiat, aceasta a fost regina, care nu s-a impacat niciodata cu infidelitatea sotului ei. Ludovic a fost obligat sa se casatoreasca cu o sotie de care nu era atras. Maria Tereza a Spaniei, fiica lui Filip al IV-lea al Spaniei, cu care Ludovic s-a casatorit in 1660 era proasta, urata si stangace. Reactia lui a fost aceea de a-si gasi compensatii in alta parte.

Familia lui Ludovic al XIV-lea
Asemenea bunicului sau, Henric al IV-lea, Ludovic avea un mare apetit sexual si s-a bucurat de favorurile mai multor amante, avand numerosi bastarzi. Trei femei au fost recunoscute in mod deschis, succesiv, in calitate de amante principale: blajina si nestiutoarea Louise de la Valliere, inteligenta si intriganta Francoise-Athenais de Montespan si autoritara, dar rezervata Francoise de Maintenon.

Fiecare amanta a fost mai varstnica decat predecesoarea si a intrat in gratiile regelui in timp ce facea parte din anturajul predecesoarei sale. Dupa moartea Mariei Tereza in 1683, Ludovic s-a casatorit cu doamna de Maintenon si sub influenta ei dura n-a mai avut aventuri extraconjugale. Cu toate ca Ludovic isi rasplatea material amantele, relatiile sale cu femeile arata ca era cat se poate de egoist. Este tipic comportamentul sau din 1667, cand si-a obligat doamnele sa mearga cu el in campania din Flandra.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.