Regele a dorit guvern de concentrare

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.83

nivel: Liceu

Presedintele Consiliului de Ministri nu a luat in seama aceste realitati, care pentru a-si respecta juramantul depus la 10 noiembrie 1928 in fata regelui Mihai i-ar fi impus decizia de a-l "expedia" pe Carol Caraiman peste granita. La ora unu noaptea, Maniu s-a prezentat la Cotroceni, recunoscand prin insusi acest fapt legalitatea intoarcerii lui Carol in tara. "Domnul prezident" a ascultat apreci[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Regele a dorit guvern de concentrare

Presedintele Consiliului de Ministri nu a luat in seama aceste realitati, care pentru a-si respecta juramantul depus la 10 noiembrie 1928 in fata regelui Mihai i-ar fi impus decizia de a-l "expedia" pe Carol Caraiman peste granita. La ora unu noaptea, Maniu s-a prezentat la Cotroceni, recunoscand prin insusi acest fapt legalitatea intoarcerii lui Carol in tara. "Domnul prezident" a ascultat aprecierile principelui, potrivit carora venise in Romania deoarece constatase ca "situatia politica este din ce in ce mai rea" si ca dorea sa fie "util in actiunea de redresare a Romaniei".

Maniu a recunoscut ca guvernul avea multe dificultati si a declarat ca venirea principelui crease "o situatie de fapt si de drept peste care nu putem trece usor"; el i-a sugerat lui Carol sa intre in Regenta, "probabil" in locul lui C. Sarateanu, dupa care va urma abrogarea actului de la 4 ianuarie 1926. Maniu conditiona sprijinirea acestei actiuni de "obligamentul" lui Carol de a-si reface casatoria cu principesa Elena si de a nu permite revenirea in tara a Elenei Lupescu. Principele a inteles imediat ca Maniu alunecase pe calea cedarii si a mentionat ca divortul pronuntat in 1928 fusese cerut de principesa Elena, iar impacarea era o chestiune personala, de ordin sentimental, nu politic.

"De doamna Lupescu m-am despartit definitiv. Ea a promis ca nu va reveni in tara, desi nu vad cum in mod legal se poate interzice unui cetatean roman de a reveni in tara, daca doreste".Discutia nu s-a incheiat cu o concluzie, dar in mod cert Maniu nu a obtinut ceea ce si-a propus. In noaptea de 6/7 iunie 1930, Carol a invitat la Cotroceni mai multi fruntasi politici, inclusiv din Partidul National-Taranesc (Ion Mihalache, Grigore Iunian, Aurel Leucutia); aproape toti s-au pronuntat pentru anularea actului din 4 ianuarie 1926 si urcarea lui Carol pe tron.

In dimineata de 7 iunie, la 8.30 s-a deschis sedinta Consiliului de Ministri in care s-a discutat situatia creata. Singurul ministru care s-a aflat langa Maniu, sustinand intrarea lui Carol in Regenta, a fost Virgil Madgearu. In aceasta situatie, Maniu si-a inaintat Regentei demisia sa, sub motiv ca "nu a putut realiza in sanul guvernului acordul asupra chestiunii constitutionale". De asemenea, a invocat ca motiv de ordin moral dorinta lui de a nu fi "sperjur", contribuind la detronarea regelui Mihai, caruia ii jurase credinta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.