Refractia si dispersia luminii pe picaturi de apa

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.53

nivel: Liceu

Curcubeele se pot observa oriunde sunt picaturi de ploaie in aer si soarele straluceste in spatele observatorului la o mica altitudine sau la vedere. Cele mai interesante aparitii ale curcubeului sunt cand jumatate din cer este in continuare negru, cu nori ce se risipesc si observatorul este intr-un punct cu cer senin deasupra. Efectul curcubeului este de asemenea vazut in mod frecvent langa f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Refractia si dispersia luminii pe picaturi de apa

Curcubeele se pot observa oriunde sunt picaturi de ploaie in aer si soarele straluceste in spatele observatorului la o mica altitudine sau la vedere. Cele mai interesante aparitii ale curcubeului sunt cand jumatate din cer este in continuare negru, cu nori ce se risipesc si observatorul este intr-un punct cu cer senin deasupra. Efectul curcubeului este de asemenea vazut in mod frecvent langa fantani sau cascade. Efectul poate fi creat si in mod artificial pe picaturile de apa din aer in timpul unei zile insorite.

Un curcubeu este parte a unui arc cu raza de 42 s in jurul punctului antisolar. Un curcubeu este vizibil doar atunci cand soarele straluceste in timp ce ploua. Mai mult decat atat, nivelul de inaltare al soarelui trebuie sa fie mai mic de 42 s. Daca soarele este mai jos, punctul antisolar este mai mare de 42s sub nivelul orizontului, curcubeul nu se inalta deasupra orizontului.

Aparitia curcubeului este cauzata de dispersia razelor de soare . Lumina este prima data refractata in interiorul picaturii de ploaie si refractata din nou cand paraseste picatura. Efectul total este ca lumina primita este refractata intr-un sir larg de unghiuri, cu cea mai intensa lumina intr-un unghi de 40-42 grade. Unghiul este independent de marimea picaturii, dar depinde de indicele refractiei. Apa marii are un indice de refractie mai mare decat al picaturii de ploaie, asa ca raza curcubeului in picaturile marii este mai mic decat a curcubeului adevarat.

Acest lucru este vizibil cu ochiul liber printr-o nealiniere a picaturilor.Inaltimea la care lumina se reflecta depinde de lungimea sa de unda, deci de culoare. Lumina alba se descompune in culori diferite la intrarea in picatura de ploaie, deoarece lumina rosie este reflectata sub un unghi mai mic decat lumina albastra. La iesirea din picatura, razele rosii se intorc intr-un unghi mai mic decat razele albastre, producand curcubeul.

O parte din lumina solara ce patrunde prin astfel de picaturi trece direct, nedeviata. Unele fascicole de lumina, insa, sunt refractate,dar razele care se refracta la un unghi cuprins intre 40 si 42 de grade vor fi observate ca facand parte din curcubeu, de catre un observator de pe Pamant.Toate picaturile reflecta lumina rosie la un unghi de 42 de grade, asa ca un observator nu va putea vedea decat lumina rosie de la picaturile suspendate la altitudinea aceea.

Lumina violeta, reflectata la un unghi de 40 de grade, este vizibila numai daca provine de la stropi de ploaie de la 40 de grade deasupra orizontului. Celelalte culori sunt reflectate la un unghi cuprins intre cele ale culorilor rosu si violet. De aceea rosu este mereu in partea superioara a curcube-ului primar , violetul in partea inferioara, iar celelalte culori apar la mijloc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.