Reformele lui Solon

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.91

nivel: Liceu

In anul 594 i.Hr. Solon a devenit ahronte,guvernant la Atena si a fost inzestrat cu puteri deosebite pentru a reface ordinea comunitarasi pentru a opri declinul economic si moral.Astfel,el a instaurat noi masuri necesare pentru circulatia marfurilor,a reorganizat sistemul monetar,trecand dreptul de batere a monezilor in monopolul autoritatilor publice si a inscris unele din cele mai importante leg[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reformele lui Solon

In anul 594 i.Hr. Solon a devenit ahronte,guvernant la Atena si a fost inzestrat cu puteri deosebite pentru a reface ordinea comunitarasi pentru a opri declinul economic si moral.Astfel,el a instaurat noi masuri necesare pentru circulatia marfurilor,a reorganizat sistemul monetar,trecand dreptul de batere a monezilor in monopolul autoritatilor publice si a inscris unele din cele mai importante legi in vigoare pe coloane expuse in spatii publice.

O reforma a lui Solon a fost impartirea cetatenilor Atenei in patru clase,in functie de averea pe care o detineau,fiecare avand responsabilitati si drepturi politice proprii.Aceasta reforma modera puterea aristocratiei,care se baza numai pe dreptul nasterii.
O alta reforma adus de Solon a fost inlocuirea orginii cu bogatia ca posibile criterii pentru obtinerea unei functii,el dand sansa tuturor cetatenilor de a obtine o functie pe baza avutiilor.

Cu timpul,aristocratia a acaparat pamanturile taranilor pentru datoriile neplatite la timp.Potrivit altei reforme a lui Solon,sclavii datornici au fost eliberati si li s-au restituit pamanturile,iar sclavia a fost interzisa.Astfel, si sclavii vanduti in strainatate din pricina datoriilor au fost rascumparati. Solon a implementat si doua noi institutii: Sfatul celor Patru Sute, contragreutate la organul si consiliul suprem de judecatasi control in Atena si Tribunalul poporului,locul unde cetatenii se adresau pentru a contesta masurile luate de organele statului.

Constitutia lui Solon a oferit celor petru clase sociale o parte din recolta,legand drepturile politice ale cetatenilor si de aceste parti cuvenite. Aceste reforme au contribuit la consolidarea polisului atenian,nemodificand insa,in mod radical,structurile sociale si politice ale acestuia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.