Reformele lui Alexandru Ioan Cuza

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In Modova a putut fi impusa cu usurinta candidatura la domnie a colonelului Alexandru Ioan Cuza, care a fost ales domn cu unanimitate din voturi la 5/17 Ianuarie 1859. Ideea alegerii domnului moldovean si la Bucuresti a fost oficial sugerata muntenilor de catre delegatia Moldovei, care mergea spre Constantinopol pentru a anunta rezultatul alegerii de la Iasi. In Tara Romaneasca, adunarea a fost do[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reformele lui Alexandru Ioan Cuza

In Modova a putut fi impusa cu usurinta candidatura la domnie a colonelului Alexandru Ioan Cuza, care a fost ales domn cu unanimitate din voturi la 5/17 Ianuarie 1859. Ideea alegerii domnului moldovean si la Bucuresti a fost oficial sugerata muntenilor de catre delegatia Moldovei, care mergea spre Constantinopol pentru a anunta rezultatul alegerii de la Iasi. In Tara Romaneasca, adunarea a fost domninata de conservatori, care era insa scindati.

Deoarece nu s-au putut pune de acord asupra unui candidat unic, conservatorii munteni au sfarsit prin a se alia Candidatului Patriei Nationale care a fost ales pe 24 Ianuarie/5 Februarie, domn al Tarii Romanesti. Astfel, romanii au realizat defapt unirea, punand la 24 ianuarie 1859, bazele statului national modern roman. Sprijinul lui Napoleon al III-lea a fost decisiv pentru dezarmarea opozitiei Turciei si a Austriei fata de dubla alegere, astfel ca la 1/13 aprilie 1859 Conferinta de la Paris a puterilor garante dadea recunoasterea oficiala a faptului implinit de la 24 ianuarie 1859.

Unirea principatelor nu reprezenta un final de actiune, ci inceputul unui larg program de reforme, pe baza caruia sa functioneze institutiile Statului Modern Roman, cu rol activ in sud-estul Europei.Conform deciziei Conventiei de la Paris, la 15 mai 1859 este infiintata Comisia Centrala la Focsani, ce avea ca scop redactarea primului proiect de Constitutie din istoria moderna a Romaniei si realizarea altor proiecte de unificare legislativa a Principatelor.

Proiectul de Constitutie nu a fost aprobat insa de domnitorul Cuza, Comisia Centrala din Focsani fiind desfiintata in februarie 1862. Capitala se afla la Bucuresti si avea un singur guvern si o singura adunare. Orasul era numit "Inima Romaniei" la acea perioada, adoptand din 1869 in heraldica sa, vulturul si zimbrul. Arhivele statului s-au centralizat in Bucuresti. Posta Romana si-a deschis sedii in intreaga tara, fiind infiintata si o directie centrala a postelor. In domeniul sanitar au fost de asemenea reforme de centralizare a institutiilor sanitare de pe cuprinsul Romaniei.

Tot atunci au aparut si primele comisii moderne de statistica si evidenta a populatiei, centralizandu-se intr-o baza comuna de date toate informatiile cetatenesti.Prin motivatia culturala si lingvistica dintre Moldova si Valahia a fost posibila aceasta unire, fapt ce a reprezentat un proces complex din punct de vedere institutional. Acest lucru a silit pe noul domnitor sa initieze o serie de reforme interne.

Bineinteles ca au existat si anumite forte ce se opuneau noului plan al lui Cuza, in principal guvernul din acea perioada fiind in contradictie cu aceasta serie de reforme interne. O alta institutie ce se opunea reformelor a fost Adunarea Legiuitoare, ce avea reprezentanti din randul boierilor, bisericii, burghezimii si bancherilor. Si liberalii Rosetti si Bratianu se opuneau reformelor lui Cuza, considerandu-l pe domnitor un despot ce se impotrivea proclamarii republicii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.