Reformatori englezi

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Facultate

In Anglia, ca si in restul Europei, pe vremea lui Henric al VII-lea, Platon il biruia pe Aristotel; subtilitatile scolastice ale evului mediu sunt, in secolul al XVI-lea, atat de dispreuite, incat numele "doctorului subtil", Duns Scot154, odinioara sinonim cu intelepciunea, da nastere cuvantului dunce: ignoAZrant. Dar in universitatile engleze eruditii se foloAZsesc de limba greaca nu atat ca sa-i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reformatori englezi

In Anglia, ca si in restul Europei, pe vremea lui Henric al VII-lea, Platon il biruia pe Aristotel; subtilitatile scolastice ale evului mediu sunt, in secolul al XVI-lea, atat de dispreuite, incat numele "doctorului subtil", Duns Scot154, odinioara sinonim cu intelepciunea, da nastere cuvantului dunce: ignoAZrant. Dar in universitatile engleze eruditii se foloAZsesc de limba greaca nu atat ca sa-i imite pe poeti, cat ca sa comenteze evangheliile. Italia este pentru ei "un subiect de uimire si de repulsie". De-a lunAZgul intregii lor istorii, englezii, desi atrasi de civiAZlizatiile mediteraneene, vor considera aceasta atracAZtie ca o ispita diavoleasca. Italia ii va primi pe rebeli si pe artisti; ea il va inspira pe Chaucer; ea il va scandaliza pe englezul mijlociu.

"Englezul italienizat, diavolul incarnat", spune un proverb din secolul al XVI-lea. De altminteri, englezul mijloAZciu se simte tot atat de departe de senzualitatea italiana cat si de violenta germana. Geniul brutal al lui Luther ii inspaimanta pe eruditii din Oxford si nu va seduce la inceput decat pe tinerii din Cambridge sau pe "preotii saraci" lollarzi.

Primii reforAZmatori din Oxford ar dori sa indrepte erorile biseAZricii romane, dar ei nici nu concep ca un crestin ar putea parasi aceasta biserica. Cativa dintre cei care vor fi raspandit noua intelepciune, precum ThoAZmas More sau John Fisher, vor muri mai tarziu pentru biserica catolica.

II. John Colet, mare latinist si orasean bogat in acelasi timp, reprezinta mai bine decat oricine aceasta generatie. Era fiul unui lord-primar al Londrei, sir Henry Colet, care, din ziua hirotonisirii fiului sau, ii acordase importante venituri. John CoAZlet si-a continuat studiile la Oxford, l-a citit pe Platon si pe Plotin si pe la 1493 a calatorit prin Franta si Italia. Acolo i-a cunoscut mai bine pe parintii bisericii, a caror filozofie o prefera scolasAZticii care se mai preda la Oxford.

Cand se intoarse la universitatea sa, tanarul acesta de treizeci de ani incepu sa predea un curs asupra epistolelor sfantului Pavel care atrase o multime de studenti entuAZziasti. John Colet explica textul original al episto-lelor catre corintieni si catre romani "asa cum ar fi explicat scrisorile unui om in viata catre prietenii lui". Vorbea despre caracterul sfantului Pavel, comAZpara socieAZtatea romaAZna descrisa de apostol cu aceea care apare in textele lui Suetoniu, recurgea la texte grecesti contemporane cu sfantul Pavel.

Se poate imagina uimirea unui public care nu stia nimic despre aceste aspecte istorice ale religiei si din care o mare parte credea ca "scripturile au fost redactate in latina Vulgatei155. Tanarul profesor isi castiga reAZpede un renume imens. Preotii veneau sa-i ceara consultatii; el ii linistea; isi comenta pentru ei cursurile; fara indoiala ca n-a fost socotit periculos de catre superiorii
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.