Reforma atonista

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.86

nivel: Liceu

Amenofis al IV-lea denunta cultul lui Amon in favoarea unei alte divinitati, Aton, declarat zeu unic, amorf si abstract. Se pare ca intre centrele religioase din Egipt, adica intre preotii apartinand diferitelor zeitati, exista ostilitate si putem intelege astfel mai usor reforma religioasa a lui Amenofis al IV-lea care a tins in primul rand la suprimarea veniturilor fabuloase ale templelor, dar m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reforma atonista

Amenofis al IV-lea denunta cultul lui Amon in favoarea unei alte divinitati, Aton, declarat zeu unic, amorf si abstract. Se pare ca intre centrele religioase din Egipt, adica intre preotii apartinand diferitelor zeitati, exista ostilitate si putem intelege astfel mai usor reforma religioasa a lui Amenofis al IV-lea care a tins in primul rand la suprimarea veniturilor fabuloase ale templelor, dar mai cu seama ale templului lui Amon din Teba.

Dupa o inscriptie de la Tell-el-Amarna, al lui Amenofis al IV-lea, s-au produs inca de pe vremea bunicului sau Tutmosis IV, certuri intre preotii lui Amon de la Teba si palatul regal. Astfel, reforma religioasa a lui Amenofis al IV-lea a lovit in primul rand in preotii lui Amon, caci templul lui Amon din Teba avea portarii sai, vanatorii sai, dar si propriile sale corabii care aduceau marfuri de peste mari. Astfel domeniile si proprietatile zeului Amon se intindeau pana departe, in Nubia si Siria. Veniturile realizate la vami erau cele mai multe acordate templului lui Amon.

Judecand dupa putinele marturii de care dispunem, din primii ani de domnie ai lui Amenofis al IV-lea, trecerea la noua religie nu a fost defel abrupta. Primele mentiuni despre zeul soare Aton, le intalnim inca de la Amenofis al III-lea, care si-a numit barca regala "Splendoarea lui Aton ", iar Amenofis al IV-lea s-a mai inchinat lui Amon in primii ani ai domniei lui. "Doua inscriptii memoriale aflate in vechi cariere de piatra din Egiptul de Sus, relateaza despre lucrari pregatitoare in vederea unui mare obelisc, pe care Amenofis al IV-lea proiecta sa-l ridice la Teba.

O reprezentare scenica de pe aceasta piatra memoriala il arata pe Amenofis al IV-lea aducand jertfe lui Amon-Re. A doua piatra memoriala, ulterioara celei dintai, il si numeste insa pe tanarul faraon. "Primul preot al lui Re-Horus al ambelor locuri ale luminii, care jubileaza in numele sau Su, care este Aton ." [2]Faraonul i-a ridicat Marelui Preot al lui Amon dreptul de a administra bunurile zeului, retragandu-i astfel izvorul puterii. Apoi si-a schimbat numele in Akhenaton (cel care il slujeste pe Aton), a abandonat vechea capitala, Teba, orasul lui Amon si a cladit un altul, pe care l-a numit Akhetaton (orizontul lui Aton) si unde a ridicat palatele si templele lui Aton.

Spre deosebire de sanctuarele lui Amon, acelea ale lui Aton nu erau acoperite; soarele putea fi adorat in toata splendoarea sa. Nu a fost singura inovatie a lui Akhenaton. In artele figurative, el a incurajat stilul numit apoi "naturalismul" de la Amarna; pentru prima oara limbajul popular a fost introdus in inscriptiile regale si in decretele oficiale; in plus, Faraonul a renuntat la conventionalismul rigid impus de eticheta si a lasat sa domneasca spontaneitatea in relatiile cu membrii familiei sale si cu intimii sai.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.