Referat-Nationalism-si-socialism

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.00

nivel: Facultate

In aceastaa viziune, natiunea devine subiectul statului iar cetatenii doar obiectele acestuia, el putand sa dispuna oricand si oricat de ei in numele interesului national. Conform acestei perspective, libertatea si morala individuala nu pot fi atinse decat in interiorul natiunii si in termenii credintelor si valorilor nationale.

Au existat doua tipuri de nationalism in Europa secol[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Referat-Nationalism-si-socialism

In aceastaa viziune, natiunea devine subiectul statului iar cetatenii doar obiectele acestuia, el putand sa dispuna oricand si oricat de ei in numele interesului national. Conform acestei perspective, libertatea si morala individuala nu pot fi atinse decat in interiorul natiunii si in termenii credintelor si valorilor nationale.

Au existat doua tipuri de nationalism in Europa secolului al XIX-lea:
aEURaDorinta popoarelor ca subiect de independenta: acesta a condus la o serie de lupte nationale pentru independenta intre popoarele din Balcani. Alte puterii au intervenit si au provocat o mare instabilitate.
aEURaDorinta de natiuni independente pentru dominanta si prestigiu: in ceea ce puterile incercau sa domine reciproc in Europa, rivalitatile lor puteau fi considerate drept una dintre cauzele primului razboi mondial.

Perioada anilor 1907-1919 devine teatrul celei de-a treia etape a nationalismului, dupa inflorirea revolutionara asociata triumfului ideii de suveranitate populara de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, si apoi dupa transformarea acesteia in patriotismul de stat ce a survenit spre 1850, in cadrul procesului de consolidare a marilor nationalitati.

Insa aceasta a treia etapa difera profund de cele precedente. In mod vizibil, nationalismul nu se mai supune de aceasta data unei ordini politice primordiale vizand, in primul caz, sa circumscrie o noua legitimitate a puterii asociate exercitiului de cetatenie in cadrul unei natiuni date, ca intre anii 1790 si 1830 si, in cel de-al doilea caz, sa produca o ideologie etatizata, ca in decursul perioadei scurse intre 1860 si 1914.

De data aceasta, intre 1917-1919, logica ce reabiliteaza dreptul nerecunoscut de peste 50 de ani al micilor nationalitati de-a se constitui in spatii suverane apare, dimpotriva, drept accesorie si improvizata in ciuda potentialului sau distructiv. Anthony Smith, unul dintre reprezentanti nationalismului, a enumerat cinci componente ale nationalismului:

aEURaProcesul de formare si de mentinere a Statelor-Natiuni;
aEURaConstiinta apartenentei la o natiune;
aEURaExpresiile simbolice ale natiunii si rolul acesteia;
aEURaIdeologiile sau doctrinele nationaliste;
aEURaMiscarile sociale si politice ce urmaresc sa implineasca vointa atribuita natiunii.

Nationalismul si functia istoriei
Statul-natiune este de acum incolo o prezenta ineluctabila ca forta ce se impune destinelor individuale si colective. Totusi, aceasta prezenta se manifesta mai precis in transformarile suferite de istorie ca disciplina. Ea renunta la ceea ce a facut deja Montesquieu sau Ferguson, adica la afacerile dinastice si politice; ea incepe sa examineze maeticulos societatile, evolutia institutiilor, a modurilor de viata, miscarile de populatii care isi marcheaza devenirea; ea se deschide pe "termen lung".

In Franta, lucrarile lui Augustin Thierry, Recits des temps merovingiens (1835-1840) si Essai... sur le Tiers Etat (1850-1851), se straduiesc, prin studierea trecutului societatii din Franta, sa inteleaga enigma Revolutiei si statutul contemporan al "luptei de clasa"; in acelasi timp, Leopold von Ranke incearca sa descopere, prin intermediul unui studiu erudit, radacinile insesi ale realitatii germane in Histoire de L'Allemagne au temps de la Redforme (1830-1847). Totul se petrece de parca statul-natiune, cauta sa-si regaseasca trecutul mai apropiat sau mai indepartat, restaurat prin metode critice ce garanteaza o cunoastere obiectiva.

In aceasta privinta, opera lui Jules Michelet este exemplara. Monumentala sa Istorie a Frantei si Istoria Revolutiei Franceze (1847-1853), vizeaza retrairea in prezent a complexitatii trecutului. Pentru Michelet, Revolutia franceza a deschis o lume noua, a carei emblema este Franta.

Natiunea franceza deschide calea emanciparii universale, in timp ce fraternitatea patriotica realizeaza sarbatoarea omenirii. Michelet nu inpartaseste detrimentul celui de al 1793 si nici critica socialista fata de anul 1789 facuta in numele anului 1793. Indiferent de "circumstante", Revolutia pastreaza o semnificatie unica, ea reprezentand ruptura cu trecutul si baza destinului istoric al Frantei.

Lucrarea istoricului Edgar Quinet (1803-1875), La Revolution, este purtatoarea unei interpretari diferite. Originalitatea lui Quinet consta tocmai in aceasta severitate radicala a judecatilor sale: refuzand "circumstantele atenuante" si inlocuindu-le cu reintoarcerea monarhiei absolute si clericale, "perioada aparent cea mai revolutionara devine sub pana sa cea mai categoric reactionara".De acum, istoria a devenit o problema a natiunii, si istoricitatea una din dimensiunile constiintei colective.

Nationalismul in Germania
Germania a fost unita in 1871, ca urmare a razboiului franco-prusac, iar ea a devenit rapid una dintre cele mai puternice puteri economice si militare in Europa. Din 1871 - 1890, Germania a dorit sa pastreze hegemonia ei in Europa, prin formarea unei serii de aliante pasnice cu alte puteri. Dupa 1890, Germania a fost mai agresiva. Ea a vrut sa-si imprastie influenta in fiecare parte a lumii.

Politica externa germana, in acesti ani a fost cel mai bine exprimata de termenul de "Weltpolitik" (World Politics), deoarece ambitiile germane au fost extinse in multe parti ale globului, Germania a intrat in conflicte grave cu toate celelalte puteri importante din Europa (cu exceptia Austro-Ungaria) 1890 - 1914.

Nationalismul in Italia
Italia a fost unificata in 1870. Ea a fost abia suficient de puternica pentru a fi considerata ca o mare putere. Sistemul ei parlamentar a fost corupt si ineficient. Progresele ei industriale au fost putine si s-au obtinut lent, dar Italia a avut ambitii teritoriale mari si a dorit Tunis si Tripoli, in nordul Africii iar acest lucru a adus-o in conflictele cu Franta, Tunisia a fost adiacent o colonie franceza, Algeria, a fost mult timp considerata de Franta, ca o sfera de influenta franceza. Italia, de asemenea, a vrut Italia Irredenta - Trieste, Trentio si Tirol. Desi majoritatea oamenilor din aceste locuri au fost italienii, au fost tinute sub dualismul statului. Astfel, Italia a intrat in conflicte grave cu Austro-Ungaria.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.