Redresoare monoalternanta

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Redresarea reprezinta un procedeu de transformare a tensiunii alternative in tensiune continua. In functie de numarul de faze ale transformatorului, redresoarele se pot clasifica in: redresoare monofazate (folosite la puteri mai mici, de pana la 1KW) si redresoare polifazate (folosite la puteri mari, de peste 1KW). In functie de numarul de alternante redresate se deosebesc cele de tip monoalternan[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Redresoare monoalternanta

Redresarea reprezinta un procedeu de transformare a tensiunii alternative in tensiune continua. In functie de numarul de faze ale transformatorului, redresoarele se pot clasifica in: redresoare monofazate (folosite la puteri mai mici, de pana la 1KW) si redresoare polifazate (folosite la puteri mari, de peste 1KW). In functie de numarul de alternante redresate se deosebesc cele de tip monoalternanta, cand se redreseaza o singura alternanta, respectiv cele bialternanta, cand sunt redresate ambele alternante.

Un redresor monofazat are schema bloc din fig.1. Transformatorul modifica marimea tensiunii alternative si izoleaza circuitul de retea, blocul redresor contine elemente de circuit care realizeaza redresarea propriu-zisa prin aceea ca permit conductia curentului numai intr-un sens iar filtrul reduce pulsatiile ("netezeste") formei de unda.
Pentru a intelege scopul unui redresor, va trebui mai intai sa analizam schema globala in care acesta este folosit. O sursa de alimentare de curent continuu transforma tensiunea alternativa, ce are valoarea efectiva de 220V si frecventa de 50Hz, ce este disponibila la priza din orice locuinta, intr-o tensiune constanta de curent continuu.

Sursa de alimentare este unul din cele mai uzuale circuite electronice. Tensiunea ce o genereaza o sursa de alimentare este utilizata la toate tipurile de aparate electronice, cum ar fi: televizoare, aparate de radio, calculatoare, CD-player, combine audio etc. Schema bloc a unei surse de alimentare este prezentata in continuare. Redresorul din schema bloc poate fi monoalternanta sau bialternanta. Redresorul transforma tensiunea de intrare de curent alternativ intr-o tensiune pulsatorie de curent continuu. Filtrul micsoreaza fluctuatiile tensiunii redresate.

Stabilizatorul este un circuit ce mentine constanta tensiunea continua, indiferent de variatiile tensiunii de intrare, conditiilor de mediu, sau ale sarcinii. Sarcina este de obicei un circuit pentru care sursa furnizeaza o tensiune continua si curentul corespunzator.
Efectul de redresare al curentului alternatic este obtinut cu ajutorul unei singure diode in cazul redresorului monoalternanta. Dioda este conectata la sursa de curent alternativ, ce furnizeaza tensiunea de intrare Uin si la rezistorul de sarcina Rs.

Sa analizam putin ce se intampla in timpul unei perioade a tensiunii de intrare. Consideram dioda ideala, adica tensiunea de deschidere sau "de prag" este zero. In timpul semialternantei pozitive de la intrare, dioda este polarizata direct si va conduce curentul electric prin sarcina Rs. Curentul, la randul sau produce o tensiune de aceeasi forma cu cea de la intrare pe rezistenta Rs.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.