Recrutarea si selectia resurselor umane

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Un astfel de inventar presupune crearea unei baze de date cu numele angajatilor organizatiei, postul ocupat in prezent, experienta profesionala, aptitudini si abilitati relevante. Organizatia poate apela la inventarul de aptitudini pentru a gasi potentiali candidati avand in vedere ocuparea postului vacant. Aceasta este metoda cea mai utilizata si eficienta de recrutare din interior, prezentand to[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Recrutarea si selectia resurselor umane

Un astfel de inventar presupune crearea unei baze de date cu numele angajatilor organizatiei, postul ocupat in prezent, experienta profesionala, aptitudini si abilitati relevante. Organizatia poate apela la inventarul de aptitudini pentru a gasi potentiali candidati avand in vedere ocuparea postului vacant. Aceasta este metoda cea mai utilizata si eficienta de recrutare din interior, prezentand totusi neajunsul ca poate genera conflicte in cadrul organizatiei daca unor angajati li se pare ca sunt mai bine pregatiti decat persoana care a fost angajata pe postul respectiv.

In plus pot sa existe mai multe persoane potrivite pentru postul in cauza si apare astfel dificultatea alegerii uneia dintre acestea.
Multe posturi pot fi ocupate ca rezultat al anuntarii postului in rapoartele conducerii, in documentele informative ale organizatiei sau prin anunturi/afisaje facute in reteaua interna a acesteia. Anuntarea postului le ofera angajatilor posibilitatea de a aspira la o functie mai buna sau mai convenabila in cadrul organizatiei. Desi anuntarea postului in interior poate fi o metoda eficienta de recrutare, se manifesta o oarecare rezerva in ceea ce priveste folosirea ei deoarece pentru un anumit post se pot prezenta mai multi candidati care nu au calitatile si aptitudinile cerute, din dorinta de a fi transferati sau promovati.

Cea mai frecventa forma de publicitate intalnita in practica o reprezinta anuntul de angajare din presa scrisa (ziare locale, ziare cu acoperire nationala, reviste de specialitate). In general, posturile vacante din activitatile manuale sau functionaresti sunt ocupate in urma publicitatii locale, iar cele de tip managerial sau de specialitate sunt ocupate in urma publicitatii in ziare nationale sau reviste de specialitate. Redactarea unui anunt de recrutare de personal seamana intr-un fel cu redactarea unei reclame pentru un produs. Textul si imaginea proiectata trebuie sa impresioneze cititorul, sa prezinte postul in cea mai buna lumina, dar, oferind in acelasi timp o imagine corecta si credibila.

Mesajul transmis prin anunt influenteaza perceptia candidatilor in legatura cu interesul si sansele de a fi angajati. In formularea anuntului de recrutare si implicit a mesajului se disting doua practici: descrierea nerealista, "infrumusetata" si descrierea realista a postului. Incercarile de "infrumusetare" a ofertei unui post (in speranta de a atrage cei mai performanti candidati) pot produce ulterior insatisfactie, ceea ce conduce la cresterea fluctuatiei de personal.

De aceea, organizatiile trebuie sa opteze pentru descrierea cat mai realista, completa si obiectiva a postului vacant, prin prezentarea atat a aspectelor placute cat si a celor mai putin placute. O asemenea procedura favorizeaza informarea corecta a candidatului si faciliteaza autoselectia (procesul prin care candidatii decid asupra interesului, pregatirii, calitatilor si aptitudinilor pe care le au in raport cu un anumit post).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.