Recrutarea si selectia functionarilor publici

7x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Un prim procedeu a fost cel al ereditatii sau vexalitatii practicat in Anglia traditionalista pana aproape de zilele noastre, unele reminiscente ale acestuia, pastrandu-se inca.
Democratiile grecesti practicau procedeul tragerii la sorti care s-a bucurat de o mare apreciere deoarece inlatura arbitrariul si favoritismul. Dezavantajul acestui sistem era reprezentat de faptul ca nu se tinea co[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Recrutarea si selectia functionarilor publici

Un prim procedeu a fost cel al ereditatii sau vexalitatii practicat in Anglia traditionalista pana aproape de zilele noastre, unele reminiscente ale acestuia, pastrandu-se inca.
Democratiile grecesti practicau procedeul tragerii la sorti care s-a bucurat de o mare apreciere deoarece inlatura arbitrariul si favoritismul. Dezavantajul acestui sistem era reprezentat de faptul ca nu se tinea cont de aptitudinile si capacitatea fiecarui candidat. Se inlatura, asadar, subiectivismul, dar se facilita hazardul si riscul selectarii celor mai putin capabili.

Un alt sistem a fost cel prin care numirea se facea de catre superiorul ierarhic. Acest sistem, bazat aproape exclusiv pe puterea discretionara a superiorului ierarhic, era dominat de favoritism si arbitrariu. Din aceasta cauza, s-au practicat mai multe cai de ingradire a libertatii de alegere a superiorului ierarhic. Una dintre ele a fost impunerea unor conditii legale, prin lege sau regulamente, diminuandu-se astfel numarul persoanelor care puteau fi alese si prin aceasta puterea discretionara a superiorului ierarhic.

Un alt procedeu a fost cel al propunerilor, care presupunea activitatea a doua autoritati: un organ colegial sau unipersonal - care propune si un altul, superior ierarhic, care numeste, alegand, atunci cand este cazul.In prezent, in Romania, conform art. 6, alin. 1 din Hotararea Guvernului nr. 1209 din 14 oct. 2003 privind organizarea si dezvoltarea functionarilor publici, recrutarea functionarilor publici se face prin concurs, organizat in limita functiilor publice vacante prevazute anual in acest scop prin planul de ocupare a functiilor publice.

Concursul pentru ocuparea functiei publice se organizeaza numai in limita posturilor ramase vacante, dupa efectuarea transferului prevazut de lege si a redistribuirii functionarilor publici din corpul de rezerva, de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici, in conditiile legii. Aceasta modalitate de organizare a carierei functionarului public este prevazuta si in Statutul functionarilor publici. Astfel, in capitolul VI - Cariera functionarilor publici , in sectiunea 1 - Recrutarea functionarilor publici, se precizeaza ca "ocuparea functiilor publice vacante se poate face prin promovare, transfer, redistribuire si concurs."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.