Recrutarea si ocuparea functiei publice - numirea in functia publica

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.67

nivel: Facultate

Prin recrutarea functionarilor publici se intelege identificarea si atragerea personalului calificat pentru ocuparea posturilor si/sau functiilor publice vacante. In acest sens, managementul public urmareste sa realizeze mai mult decat simpla ocupare a unor posturi/functii vacante. Recrutarea functionarilor permanenti constituie o activitate importanta a compartimentelor de personal, care contribu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Recrutarea si ocuparea functiei publice - numirea in functia publica

Prin recrutarea functionarilor publici se intelege identificarea si atragerea personalului calificat pentru ocuparea posturilor si/sau functiilor publice vacante. In acest sens, managementul public urmareste sa realizeze mai mult decat simpla ocupare a unor posturi/functii vacante. Recrutarea functionarilor permanenti constituie o activitate importanta a compartimentelor de personal, care contribuie la alcatuirea unui aparat administrativ pregatit profesional si eficient.

Activitatea de recrutare a functionarilor publici cuprinde analiza cerintelor postului vacant, intocmirea specificatiilor aferente activitatii in postul liber, cercetarea posibilitatilor privind locurile unde pot fi gasiti posibilii candidati si atragerea candidatilor pentru posturile care urmeaza a fi ocupate.
Pentru ocuparea unor functii publice legea cere o anumita vechime sau o anumita calificare. Conditiile de vechime prevad si functiile de executie pe trepte profesionale [1].

Odata realizata recrutarea si selectia celor care vor dobandi calitatea de functionar public urmeza incadrarea pe post si numirea in functie. Fiecare candidat urmareste sa ocupe un anumit post pentru care a candidat. Pentru aceasta autoritatea competenta trebuie sa emita ordinul de numire, act administrativ unilateral, cu caracter individual prin care fostul candidat reusit la fazele de selectie si verificare a conditiilor profesionale urmeza a dobandi calitate de functionarul public. Actul de numire poate imbraca mai multe forme, din punct de vedere juridic in raport de specificul functiei si modul de selectie.

Functiile publice, prin ele insele, nu au o relevanta practica daca nu sunt puse in valoare, daca nu sunt exercitate ceea ce presupune ca acestea sa aiba titulari, persoane fizice, care sa exercite puterile publice conferite functiilor, cu respectarea limitelor de competenta. Cand se organizeaza o functie publica se determina atributiile, activitatiile pe care urmeaza a le desfasura titularul functiei, anume competenta, responsabilitatile, precum si modul de recrutare a titularului functiei, alegere, confirmare, numire [2].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.