Recifele de corali

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Aceste conditii sunt realizate, pe suprafata globului pamantesc, numai in zona ecuatoriala si tropicala cuprinsa intre latitudinile 32N si 27S. Lumina, oxigen si caldura suficienta madreporarii nu gasesc decat la suprafata apei, pana la o adancime de cel mult 30-40 m. Madreporarii nu se pot dezvolta decat in ape putin adanci deoarece traiesc in simbioza cu algele unicelulare - zooxantelele - car[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Recifele de corali

Aceste conditii sunt realizate, pe suprafata globului pamantesc, numai in zona ecuatoriala si tropicala cuprinsa intre latitudinile 32N si 27S. Lumina, oxigen si caldura suficienta madreporarii nu gasesc decat la suprafata apei, pana la o adancime de cel mult 30-40 m. Madreporarii nu se pot dezvolta decat in ape putin adanci deoarece traiesc in simbioza cu algele unicelulare - zooxantelele - care se gasesc atat in tesuturile cat si in scheletele lor calcaroase.

Punctul de compensatie pentru majoritatea recifelor de corali pare sa se situeze la adancimea la care intensitatea luminoasa reprezinta 1-2% din cea de la suprafata. Relativ putine organisme constructoare de recife s-au adaptat la viata in conditii de semiobscuritate de la adancimi mai mari. Coralii pot trai la adancimi de maximum 100 m, insa fara sa formeze recife.Intre latitudinile indicate mai inainte, recifele coraliere abunda cu deosebire in partea de vest a Oceanului Pacific, in Oceanul Indian si Marea Rosie, precum si in Marea Caraibilor. Exista corali si mai spre poli, insa fara sa formeze recife.

Tipuri de recife Dupa forma si dispozitia lor se deosebesc trei tipuri de recife coraliere:1. Recife marginale, numite si recife litorale sau recife franjante, care se intind de-a lungul tarmului si sunt separate de acesta printr-o fasie ingusta de apa cu fund nisipos, denumita laguna. Aceasta zona cu fund nisipos poate atinge o latime de cateva sute de metri, dar frecvent este mult mai ingusta, iar adancimea rareori depaseste 30 m. Latimea recifului in cea mai mare parte este sub 50 m. In timpul refluxului aceste recife sunt exondate in cea mai mare parte.

Recifele marginale se intalnesc de-a lungul coastelor Africii de Vest si in insulele arhipelagului Indo-Australian.2. Recife-bariera provin din cei marginali. Ei se gasesc la o distanta de cativa kilometri de tarm; laguna care desparte reciful de coasta este mult mai adanca, iar reciful insusi este mult mai solid. El poate atinge cativa kilometri latime si se poate intinde pe cateva sute de kilometri. Astfel, Marea Bariera de corali din nord-estul Australiei are 2400 km lungime si intre 30 si 150 km latime. Al doilea ca marime este reciful-bariera din largul peninsulei Yucatan.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.