Reciclarea deseurilor si a reziduurilor

1x punct

categorie: Biologie

nota: 7.82

nivel: Facultate

Sursele materialelor reciclabile:
Reciclarea deseurilor a ajuns sa fie o problema de maxima importanta pentru salubritatea generala a Terrei, amplaorea fenomenului conditionand in mare parte dezvoltarea economica. Explozia industriala a secolului XX si in special a celei de-a doua jumatate a acestui secol a dus la intensificarea industriei, a agriculturii, la cresterea, dezvoltarea si diver[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reciclarea deseurilor si a reziduurilor

Sursele materialelor reciclabile:
Reciclarea deseurilor a ajuns sa fie o problema de maxima importanta pentru salubritatea generala a Terrei, amplaorea fenomenului conditionand in mare parte dezvoltarea economica. Explozia industriala a secolului XX si in special a celei de-a doua jumatate a acestui secol a dus la intensificarea industriei, a agriculturii, la cresterea, dezvoltarea si diversificarea consumului de unuri materiale si de alimente, cauzand cresterea proportionala a cantitatii de deseuri si reziduuri.

Pentru a cuantifica importanta fenomenului, in SUA, cheltuielile legate de eliminarea deseurilor menajere si industriale din orase, respectiv cheltuieli legate de reciclarea lor ocupa locul 3 intr-o serie a cheltuielilor facute de municipalitatile marilor orase, din acest motiv, reciclarea este importanta atat pentru pastrarea acestui mediu sanatos cat si pentru reintroducerea in circuitul economic a unor materiale care devin din ce in ce mai greu de gasit.

Explozia cantitatii de deseuri a impus gasirea de solutii pentru reintroducerea lor in circuitul productiv. In acest sens pentru reziduuri de natura industriala sau pentru produsele de natura industriala ajunse intr-un stadiu de nefolosinta a fost mai usor sa se gaseasca solutii tehnologice de reciclare. Amintim: solutiile pentru reciclarea hartiei, a sticlei, fierului vechi, bateriilor, anvelopelor uzate, autoturismelor.

Valorificarea maxima a deseurilor se produce atunci cand fiecare component dintr-un anumit deseu industrial se recilcleaza in circuitul pentru care a fost realizat. Astfel este mult mai economic de reintrodus deseurile de bumbac, cartoanele in circuitul fabricilor de hartie, decat sa fie arse.

Folosirea reziduurilor menajere ca sursa de energie calorica poate fi o solutie pentru reciclarea acestora, dar aspectul economic arata ca, consumul de energie in acest caz este destul de ridicat.
Din acest motiv, pentru reciclarea deseurilor organice mai economica si mai productiva este folosirea lor in agricultura ca sursa de elemente nutritive, solul reprezentand un mediu care are insusirea de a degrada majoritatea substantelor organice, mai pttin cele anorganice.

Folosirea solului ca epurator natural trebuie controlata pentru a nu introduce in sol substante care sa declanseze efecte degradatorii asupra solului insusi.Solutia aceasta este cu atat mai bine venita cu cat in ultimele decenii intensificarea cimizarii agriculturii, folosirea ingrasamintelor minerale, a condus la degradarea materiei organice naturale a solului (humusul).

Criza materiei organice din sol se explica prin diminuarile de recolta si prin cresterea adancimii de prelucrare a solului. Solul este un mediu favorabil reciclarii majoritatii deseurilor organice produse in special de zona casnica si partial de industrii (namolul de la statiile de epurare). Pentru a ilustra complexitatea acestui fenomen reciclare -> liniile tehnologice ale unei statii de valorificare a reziduurilor menajere din orasul Roma (benzi transportoare, separarea materialelor in functie de natura lor, fermentare si compostare, spaalare si sterilizare etc.)

Tipurile de mase plastice:
Structura si gradul procesului de polimerizare determina proprietatile structurale ale acestor materiale. Polimerii din care sunt formate aceste materiale pot fi liniari sau ramificati (-> avand dispozitii care confera materialelor plastice insusiri diferite legate de duritate, plasticitate, rezistenta la actiunea factorilor corozivi).

Cele mai utilizate materiale plastice sunt:
a) Polietilena de inalta densitate folosita la fabricarea tevilor, rezervoarelor care contin combustibil pentru alimentarea motoarelor cu ardere interna, folosita la fabricarea recipientilor, folosita la fabricarea jucariilor;
b) Polietilena de mica densitate folosita la fabricarea pungilor, sacoselor, bezilor adezive, recipientilor flexibili;
c) Polietilena treflata folosita la impachetarea produselor alimentare;

d) Polipropilena folosita la fabricarea carcaselor de pompe, elicelor de ventilatoare, diferitelor ustensile de uz casnic;
e) Polistirenul folosit la fabricarea pieselor turnate prin injectie, suportilor pentru bobine;
f) Policlorura de vinil folosita la ramele ferestrelor, pardoseli, la diferite izolatii, diferite tipuri de folii;
g) O grupa aparte de materiale plastice o formeaza DUROPLASTICELE (cca 20% din totalul maselor plastice). Aceste materiale sunt intarite prin tratare si nu pot fi retopite sau remodelate, motiv pentru care sunt dificil de reciclat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.