Receptia marfurilor

1x punct

categorie: Marketing

nota: 9.88

nivel: Facultate

Scopul receptiei consta in verificarea modului in care furnizorul isi indeplineste obligatiile asumate prin contract (cu privire la sortiment, calitate, cantitate, ambalare, marcare) si daca organele de transport isi respecta obligatiile legate de integritatea marfurilor pe toata durata transportului. Controlul final de receptie are rolul de a constata daca produsele sunt corespunzatoare sau nu ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Receptia marfurilor

Scopul receptiei consta in verificarea modului in care furnizorul isi indeplineste obligatiile asumate prin contract (cu privire la sortiment, calitate, cantitate, ambalare, marcare) si daca organele de transport isi respecta obligatiile legate de integritatea marfurilor pe toata durata transportului. Controlul final de receptie are rolul de a constata daca produsele sunt corespunzatoare sau nu calitativ [119-125]. Comisia de receptie are rolul de a urmari, in continuare, evolutia starii calitative a marfurilor receptionate in ul depozitarii si pana in momentul livrarii din depozit.

X.1.Metodologia receptiei
Procesul de receptie implica urmatoarele operatii:verificarea documentelor;verificarea identitatii si marimii lotului (receptia cantitativa);verificarea calitatii (receptia calitativa).
X.1.1. Verificarea documentelor
Cu ocazia receptiei se ver 525f59f ifica urmatoarele documente:documente de contractare: contractul, anexele la contract, clauzele, graficele, specificatiile;documentele de insotire a marfii: de livrare, de transport ;documente de atestare a calitatii: buletin de analiza, certificat de calitate.

X.1.2.Verificarea cantitativa a loturilor
de marfuri
Verificarea cantitativa a lotului de marfuri se face prin numarare, masurare sau cantarire, in functie de felul marfurilor, pe baza specificatiilor din contract.Verificarea cantitativa se realizeaza prin:verificare 100% (bucata cu bucata);verificare prin esantionare.

Acest prim tip de verificare permite acceptarea a 15 % din produsele cu defecte dintr-un lot, in plus, are o serie de dezavantaje (neeconomica, neaplicabila, nefiabila, neestimativa) fiind numita si metoda.Din acest motiv, in economia moderna, s-a impus utilizarea controlului prin sondaj.Avantajele utilizarii statisticii matematice se refera la:minimizarea volumului de marfa verificata si a volumului de munca;reducerea duratei controlului, grabindu-se, astfel, luarea deciziei;reducerea costului controlului.

1.3. Verificarea calitativa a loturilor de marfuri
Verificarea calitatii marfurilor reprezinta procesul de masurare, examinare, etalonare, incercare sau orice alta modalitate de comparare a unitatii verificate cu specificatiile care ii sunt aplicabile.Cea mai complexa si importanta etapa este definirea planului de control. Se folosesc trei tipuri de control: control statistic prin atribute - se controleaza una sau mai multe caracteristici; control statistic prin masurare - se controleaza o marime masurabila;control statistic prin numarul de defecte - se examineaza produsele si se identifica numarul de defecte pe baza caruia se ia decizia pentru intregul lot.
X.1.3.1. Terminologie si simboluri (STAS 2631-82, STAS 3160/2-84)

Terminologia, procedeul si tabelele statistico-matematice pentru verificarea calitatii loturilor pe baza nivelului de calitate acceptabil (AQL) sunt specificate in STAS 3160/2-84 [119] iar in cazul caracteristicilor de calitate masurabile in STAS 3160/3-84 [120]. Standardul anterior a fost inlocuit de SR ISO 3951. Aplicatii ale metodelor statistice sunt date si in STAS 2631-82 [121].

Sunt definite o serie de notiuni, ca de exemplu:Unitatea de produs (UP) - obiectul verificat cu scopul de a determina valoarea unei caracteristici de calitate masurabila;efectivul lotului (N) - numarul de unitati de produs prezente in lot;esantionare - procedura folosita pentru extragerea sau constituirea unui esantion;plan de esantionare - planul conform caruia se preleveaza unul sau mai multe esantioane, in vederea obtinerii de informatii pentru luarea unei decizii;

efectivul esantionului (n) - numarul unitatilor de produs prelevate din lot;esantionare simla - prelevarea unui singur esantion pe lot;esantionare dubla - este posibila prelevarea unui al doilea esantion, functie de informatia oferita de primul;esantionare multipla - modul de esantionare presupune posibilitatea prelevarii pana la sapte esantioane succesive;defect - neconformitatea unitatii de produs cu conditiile stabilite pentru una din caracteristicile sale;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.