Recenzie Libertate si dezvoltare - economia pietei libere

3x puncte

categorie: Economie

nota: 7.39

nivel: Facultate

Piața există atunci cand producătorii și cumpărătorii bunurilor dispun de un grad mare de libertate și cand, prin urmare, oferta, cererea și prețurile bunurilor se pot forma în mod liber. Referitor la intervenția statului, factorul care generează cel mai adesea structuri de tip monopolist nu este piața liberă, ci statul însuși, care intervine sub influența unor grupuri de presiune sau pe baza unor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Recenzie Libertate si dezvoltare - economia pietei libere

Piața există atunci cand producătorii și cumpărătorii bunurilor dispun de un grad mare de libertate și cand, prin urmare, oferta, cererea și prețurile bunurilor se pot forma în mod liber. Referitor la intervenția statului, factorul care generează cel mai adesea structuri de tip monopolist nu este piața liberă, ci statul însuși, care intervine sub influența unor grupuri de presiune sau pe baza unor informații greșite. O asemenea intervenție deformează piața și elimină concurența, introducand restricții la import și limitand numărul de producători indigeni prin licențe și aprobări inutile, sau prin transferul dreptului de control asupra accesului la piață către organizațiile care îi reprezintă pe producătorii deja activi în piață. In concluzie, intervenția statului asupra dezvoltării economice este, din păcate, cel mai adesea nefavorabilă.

In cazul unei crize financiare, prețul plătit de societate se poate măsura în cațiva ani de dezvoltare economică. Creșterea impozitelor duce la scăderea eficienței economiei și a șanselor oamenilor săraci să ajungă la bunăstare economică. Creșterea economică depinde de ritmul în care sporesc resursele productive și de ritmul de creștere a eficienței acestor resurse, atat a celor acumulate anterior, cat și a celor obținute in perioada de creștere. Capitalul productiv poate fi înțeles în sens mai larg sau în sens restrans. Investițiile trebuie să fie finanțate, din acumularea acelei părți a veniturilor relizate în țara care nu este destinată consumului. Ele pot proveni și din străinătate. Creșterea eficienței capitalului productiv se manifestă atunci cand fluxul veniturilor reale (obținute după scăderea factorului inflație), create cu ajutorul acestuia, se măresc mai repede decat capitalul însuși.

Referitor la cazul “tigrilor asiatici”, principala lor particularitate constă în aceea că au reușit să combine acumulări și investiții foarte mari cu un ritm accelerat și constant de creștere a eficienței capitalului productiv.

Economia socială de piață poate fi redusă la două principii fundamentale:
- politica globală de creare a condițiilor instituționale și monetare necesare manifestării inițiativei private și a pieței libere primează asupra intervenției specifice statului;
- dezvoltarea primează asupra redistribuirii.

La finalul lucrării, autorul propune economia ca știință, ca model general care aplicată în practică poate conduce la o dezvoltare economică sănătoasă. Se consideră că economia încearcă să înteleagă și să prevadă procesele și efectele deciziilor luate în diverse situații și duce la rezolvarea diverselor probleme cu ajutorul unui model analitic, în care unitatea principală este individul, nu colectivitatea sau organizațiile.

Practic în finalul lucrării, autorul ne îndrumă să gandim și să alegem din variantele modelului. Concluzia acestuia este că economia analitică este știința care se ocupă de deciziile raționale și nu se reduce numai la lucruri legate de alcătuirea bugetului, impozite.

Concluzii
Consider că “Libertate și dezvoltare” este o carte deosebit de interesantă și importantă, o carte captivantă ce te ajută să înțelegi economia socialistă și capitalistă. Sunt de acord cu ideea conform căreia individul să fie analizat și nu colectivitatea, pentru că fiecare individ are preferințele lui și este unic în felul său. Apoi se pot trage concluzii referitoare la o colectivitate, abia după studiul individual.

Consider că economia poate ajuta pentru ca o țară să se dezvolte rapid. Si practic asta se poate realiza chiar și la un curs de economie pentru ca studenții/elevii de azi, mai tarziu pot influența bunăstarea țării, dezvoltarea acesteia. De aceea trebuie ca oamenii să fie atrași de înțelegerea problemelor economice. Oamenii pregătiți bine reprezintă punctele forte in privința unei dezvoltări rapide. Dezvoltarea unei țări nu poate fi posibilă fără libertate. Practic ele se întrepătrund. Si așa cum a afirmat și Balcerowicz, fără libertate în sine nu se poate ajunge la o dezvoltare sănătoasă.

Consider că nu există un model anume de urmat în privința dezvoltării economice, însă trebuie să existe niște oameni capabili să înțeleagă procesele și fenomenele economice. Aceștia trebuie să aibă în primul rand cunoștințe economice, apoi să studieze și să analizeze, în final oferind soluții. Un plan de stabilizare și transformare, așa cum a alcătuit Balcerowicz pentru Polonia, trebuie găsit pentru orice țară este necesar. Astfel avem nevoie de oameni cu adevărat dedicați economiei.

Tranziția este un proces dificil dar care poate fi trecut numai lăsand trecutul în urmă. Fac referire la țara noastră, cunoscand mai bine situația. Deși există libertate, consider că trecutul încă nu a fost uitat, însă în ultimii ani (exceptand perioada actuală de criză), pe plan economic Romania s-a dezvoltat. Romania a realizat în ultimii ani unul din cele mai mari ritmuri de creștere economică, inclusiv în 2008, cand PIB a crescut cu peste 7%, creșterea cea mai înaltă în rândul statelor membre ale UE.

Analiștii economici, însă, inclusiv organele noastre guvernamentale, evidențiază faptul că România nu poate face și nici nu face excepție de la tendința ce se manifestă pe plan mondial și european în legătură cu demararea, instalarea și menținerea pe o anumită perioadă a fenomenelor caracteristrice crizei economice (diminuarea ritmului de creștere, implicit printr-o eventuală creștere negativă, creșterea șomajului, dificultăți în susținerea unor creșteri ale veniturilor populației etc.). Recomand aceasta carte tuturor celor care doresc să cunoască mai multe despre teoria economică și despre realitățile din domeniu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.