Recenzia cartii Puterea blanda de Nye Joseph

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.95

nivel: Facultate

Un aspect important desprins din carte este identificarea surselor ale puterii blande ale Statelor Unite. Acest subiect mi s-a parut essential in a defini si intelege puterea blanda si cum este promovata ea. Un stat, precum SUA, are la baza o putere ce promoveaza valori cum sunt drepturile omului si democratia. Imaginea Americii si atractivitatea exercitata asupra altora reprezinta o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Recenzia cartii Puterea blanda de Nye Joseph

Un aspect important desprins din carte este identificarea surselor ale puterii blande ale Statelor Unite. Acest subiect mi s-a parut essential in a defini si intelege puterea blanda si cum este promovata ea. Un stat, precum SUA, are la baza o putere ce promoveaza valori cum sunt drepturile omului si democratia. Imaginea Americii si atractivitatea exercitata asupra altora reprezinta o compozitie formata din idei si atitudini variate.

De retinut este capitolul ce ilustreaza puterea blanda manifestata de Uniunea Sovietica, Europa, Asia si actorii nestatali. Se pare ca existenta unui sistem inchis in cadrul Uninunii Sovietice, lipsa unei culture populare captivante si politica externa brutala a facut ca in termen de putere blanda, Uniunea Sovietica nu a fost niciodata un adversar pe masura SUA . Nu acelasi lucru il putem afirma despre Europa, a carei putere blanda nu se bazeaza doar pe raspandirea limbii, a culturii si a preocuparilor fata de mediu si drepturile omului.. Drumul puterii blande in Asia a fost unul anevoios, dar pe viitor aceasta putere se va intensifica din ce in ce mai mult, dar in acest moment se afla atat in urma Statelor Unite cat si Europa.

In capitolul Exercitarea puterii blande autorul analizeaza chestiuni practice legate de modalitatea de a exercita puterea blanda prin intermediul diplomatiei politice. Odata cu intararea Americii in Razboiul Rece, ofensiva culturala a guvernului a capatat o anvergura globala, resursele de putere blanda din timpul razboiului fiind partial create de guvern, partial in mod privat. Dar dupa incheierea Razboiului Rece cand guvernele cautau metodele cele mai bune sa investeasca in puterea blanda, americanii au devenit interesati sa faca economii.

Dar revolutia informatica care a luat o mare amploare in ultimul timp , a adus din nou in prim plan importanta puterii blande. In acest capitol aflam cele trei dimeniuni care joaca un rol captivant in promovarea imaginii unei tari: comunicare zilnica, cu explicarea contextului deciziilor de politica interna si externa, comunicare strategica si dezvoltarea rapoturilor durabile cu personalitati cheie prin burse, schimb cultural, instruiri si seminarii. Puterea blanda a Americii stapaneste un imperiu in care soarele nu apune niciodata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.