Recensamantul

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Recensamantul
IV.PROIECTAREA SI ORGANIZAREA RECENSAMANTULUI
Recensamantul detine o pozitie particulara in cadrul lucrarilor statistice atat prin dimensiunea colectivitatii observate cat si prin complexitatea programului observarii, deci este necesara o pregatire organizatorica riguroasa.

Planul organizatoric al recensamantului se refera la ansamblul con[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Recensamantul

Referat despre Recensamantul
IV.PROIECTAREA SI ORGANIZAREA RECENSAMANTULUI
Recensamantul detine o pozitie particulara in cadrul lucrarilor statistice atat prin dimensiunea colectivitatii observate cat si prin complexitatea programului observarii, deci este necesara o pregatire organizatorica riguroasa.

Planul organizatoric al recensamantului se refera la ansamblul conditiilor materiale necesare,elaborarea lucrarilor si organele responsabile pentru efectuarea acestora.Principalele elemente constitutive ale planului organizatoric se refera la :
a) elaborarea actului normativ care elaboreaza obiectivele recensamantului;
b) stabilirea calendarului recensamantului;
c) proiectarea sistemului de prelucrare a informatiilor prin recensamant si a modalitatilor de publicare a rezultatelor;

Prin HG nr 1079/08.10.1990 s-a stabilit ca recensamantul populatiei are momentul critic ora 0.00 din noaptea de 6 spre 7 ianuarie 1992 si perioada de inregistrare cuprinsa intre 7 si 14 ianuarie 1992.

Pentru buna desfasurare sunt necesare urmatoarele lucrari:
- elaborarea calendarului recensamantului;
- intocmirea listelor de cladiri si a materialului cartografic necesar;
- sectorizarea teritoriului;
- elaborarea si difuzarea formularelor si instructiunilor;
- recrutarea si pregatirea personalului;
- popularizarea recensamantului in randul populatiei;
Potrivit HG nr 504/2001,vor fi inregistrati toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, indiferent daca la momentul de referinta al recensamantului se afla sau nu in tara. Au fost inregistrate persoane de alta cetatenie sau fara cetatenie care au domiciliul ori resedinta permanenta sau temporara in Romania. Recensamantul locuintelor cuprinde toate cladirile de locuit,cladirile cu unitati de locuit in comun si locuintele, cladirile in curs de constructie ocupate partial, spatiile pentru locuit din necessitate.

Nu fac obiectul inregistrarii cladirile cu alta destinatie, daca in incinta acestora nu se afla locuinte sau unitati de locuit in comun precum si cladirile din Romania aflate in proprietatea altor state, administrate de reprezentantele diplomatice si consulare ale tarilor respective sau reprezentantele organizatiilor internationale daca in ele nu au domiciliul cetateni romani.

Pentru pregatirea recensamantului se constituie comisiile de recensamant care pregatesc si coordoneaza procesul: Comisia Centrala, comisiile judetene, municipale, orasenesti si comunale. Comisiile locale de recensamant colaboreaza direct cu primariile, care vor asigura buna desfasurare pe teren prin verificarea si definitivarea materialelor cartografice necesare impartirii teritoriului in sectoare de recensamant.

O alta actiune o constituie recrutarea si instruirea personalului necesar inregistrarii populatiei si locuintelor-recenzori, recenzori sefi,responsabili de circumscriptie. Oamenii trebuie sa fie informati din timp asupra a ceea ce presupune acest proces, pentru a putea oferi datele corecte si complete solicitate in formulare. Recensamantul din anul 2002 a inceput efectiv pe 18 martie 2002 la ora 8.00 si s-a incheiat in ziua de 27 martie 2002.

Pentru inregistrarea datelor a fost ales un moment de referinta fata de care sa fie consemnata situatia existenta: Momentul de referinta este ora 0.00 din ziua de 18 martie 2002 indiferent de ziua in care recenzorul completeaza formularul de inregistrare.

Deoarece perioada de timp fost de 10 zile acest moment de referinta este important deoarece se evita dubla inregistrare si omiterea altor date. In desfasurarea recensamantului un rol important are vizita preliminara care a avut loc in perioada 14-17 martie 2002 cand recenzorul a vizitat fiecare cladire si gospodarie neocupata sau in curs de constructie si poate stabili impreuna cu persoanele cu care le poate gasi momentul in care va veni pentru inregistrarea datelor in formulare. Persoanele care lipsesc de acasa pe durata recensamantului au primit recomandarea de a comunica celorlalti membrii ai gospodariei toate datele personale.

Recenzorul face inregistrarea tuturor raspunsurilor solicitate in formularul de recensamant la domiciliul persoanelor inregistrate, pe baza declaratiei persoanei majore si a consultarii actelor de identitate,certificatelor de nastere.

In cazul in care o persoana nu este gasita la domiciliu si dupa ce i s-a lasat o instiintare in care s-a indicat ziua si ora cand sunt rugate sa fie acasa pentru inregistrare si nici atunci nu au fost gasite, recenzorul completeaza datele in formular pe baza declaratiilor celorlalte persoane din gospodarie, a datelor din cartile de imobil, a declaratiei presedintelui sau imputernicitului asociatiei de locatari, vecinilor. Datele si informatiile inscrise in formularul de recensamant, sunt confidentiale, ele nu pot fi folosite ca documente justificative in fata organelor de justitie, ale organelor administratiei de stat sau alte institutii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.