Recensamant - demografie

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 8.27

nivel: Liceu

Sistemul informational demografic este constituit din mai multe verigi,fiecare avand un scop bine precizat si care urmaresc sa raspunda pe deplin necesitatilor formulate anterior.
Cele mai importante surse de informatie in demografie sunt:
-recensamantul populatiei:
-inregistrarea curenta a evenimentelor miscarii naturale(statistica starii civile) si miscarii migratorii a popu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Recensamant - demografie

Sistemul informational demografic este constituit din mai multe verigi,fiecare avand un scop bine precizat si care urmaresc sa raspunda pe deplin necesitatilor formulate anterior.
Cele mai importante surse de informatie in demografie sunt:
-recensamantul populatiei:
-inregistrarea curenta a evenimentelor miscarii naturale(statistica starii civile) si miscarii migratorii a populatiei:
-anchetele si monografiile demografice;
Se mai pot utiliza pentru cunoasterea unor aspecte demografice si social-economice ale populatiei unele surse colaterale:registrul agricol,cartile de imobil,listele de alegatori,cadastru funciar,rapoartele statistice privind activitatea economico-sociala;

II. ISTORIA RECENSAMANTULUI

Recensamantul populatiei constituie una din principalele forme de observare in statistica demografica.Scopul principal este legat de cunoasterea numarului si structurii populatiei la un moment dat.Importanta informatiilor furnnizate de recensamant pentru conducerea si organizarea statului explica aparitia unor forme embrionare de inregistrare a populatiei inca din antichitate.
Documentele consemneaza efectuarea unei numaratori a populatiei Chinei cu aproximativ 3000 de ani i.e.n. Un alt recensamant a fost inregistrat in anul 2238 I.C.,in timpul dinastiei Sia.

Inregistrari au existat in cadrul Imperiului Roman in timpul imparatului Servius Tullius(578-534 i.e.n.) denumite “census”,inregistrarile se efectuau cu o periodicitate de 5 ani,apoi de 10 ani,iar pe timpul lui Diocletian din 15 in 15 ani.
In acele timpuri populatia era numarata in general pentru organizarea evidentei dupa care se incasau taxele si pentru determinarea populatiei masculine apte de serviciul militar.In multe cazuri,datele obtinute erau incomplete.In Roma veche,de exemplu,nu se facea numaratoarea femeilor,a sclavilor si a copiilor.

Biblia descrie un recensamant al populatiei care a avut loc chiar cu putin timp inainte de nasterea lui Isus.In acele zile se mentioneaza ca Cezar Augustus a dat un decret pentru organizarea unui recensamant in intreg imperiul.Toti s-au dus in satul natal sa se inregistreze.Iosif a mers si el cu Maria sotia sa sa se inregistreze.
In Evul Mediu,William Cuceritorul si-a numarat populatia in anii 1085-1086.Populatia Statelor Unite a fost numarata pentru prima data in anul 1790 si impartita in mai multe categorii:barbati albi sub 16 ani,barbati peste 16 ani,femei albe,sclavi,altele.Urmatoarele recensaminte au fost organizate la intervale de 10 ani.
In Rusia,in timpul atacurilor tatare,populatia a fost numarata pentru stabilirea cuantumului tributului.In 1718, Petru I a ordonat numararea populatiei dar fara numararea gospodariilor.

Regatul Unit al Marii Britanii si Franta au organizat primele recensaminte in 1801,iar Danemarca in 1840.
Documentele atesta ca si pe teritoriul tarii noastre s-au efectuat inregistrari ale populatiei in scopuri militare s-au fiscale din cele mai vehi timpuri.Surse istorice amintesc ca imparatul Traian a ordonat ,imediat dupa cucerirea Daciei,efectuarea unei inregistrari generale a noii provincii-census provinciae.
Sunt consemnate apoi inregistrari ale populatiei facute in timpul lui Petru(1594),Matei Basarab(1641) precum si catagrafiile lui Constantin Mavrocordat de dupa 1739.Specialistii sustin ca in Romania prima inregistrare a populatiei care poate fi considerata drept”recensamant modern” a avut loc in 1838.

Intrucat momentul Unirii corespundea anului cand trebuia sa se efectueze o noua inregistrare populatiei(catagrafie) potrivit periodicitatii create prin Regulamnetul organic,Oficiul Central de Statistica infiintat in anul respectiv,a primit sarcina sa pregateasca si sa execute un adevarat recensamant al populatiei.
Datele recensamantului din 1859 au servit mult timp pentru conducerea tarii.Urmatoarea inregistrare a populatiei a fost efectuata in 1890,sub conducerea Ministerului Finantelor,pe baza legii in vigoare pentru perceperea si constatarea contributiilor directe.
In anul 1899 a avut loc inca un recensamant la pregatirea caruia au colaborat Ministerul de Finante si Ministerul Agriculturii.In secolul al –XX-lea au fost recensaminte in 1912,1930,1941,1948,1956,1966,1977,1992.2002.

III.ASPECTE METODOLOGICE SI DE ORGANIZARE RECENSAMANTULUI

Prinipiile care stau la baza organizarii recensamantului sunt:
-recensamantul este o lucrare statistica initiata de stat,se efectueaza pe baza unui act normativ;
-inregistrarile trebuie sa cuprinda tot teritoriul statului respectiv;
-recensamantul se bucura de universalitate(obligativitatea inregistrarii tuturor persoanelor aflate sub jurisdictia statului);
-inregistrarea trebuia sa respecte principiul simultaneitatii,informatiile culese oglindesc situatia existenta in acelasi moment(cunoscut sub denumirea de”moment critic” sau “ moment de referinta” pentru toate persoanele recenzate;

-unitatea de inregistrare a persoanelor;
-datele obtinute in urma recensamantului trebuie prelucrate detaliat,pentru a servi organizarii si conducerii economiei sau altor scopuri;
Aceste principii se regasesc atat in faza de proiectare a recensamantului,in etapa organizarii si desfasurarii acestuia cat si in cea a prelucrarii informatiilor.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.