Realizarea artistica

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.83

nivel: Facultate

Fidel crezului sau clasicist care presupunea insumarea moderata a fluxurilor neoclasiciste, adica a barocului, a romantismului, a realismului, George Calinescu se arata si in romanul " Enigma Otiliei ".Se dedica cu seriozitate geniului, urmarind natura morala mai aproape de determinantul material, social si chiar istoric. Intentia autorului este, acum, de a obtine o proza obiectiva si rece.
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Realizarea artistica

Fidel crezului sau clasicist care presupunea insumarea moderata a fluxurilor neoclasiciste, adica a barocului, a romantismului, a realismului, George Calinescu se arata si in romanul " Enigma Otiliei ".Se dedica cu seriozitate geniului, urmarind natura morala mai aproape de determinantul material, social si chiar istoric. Intentia autorului este, acum, de a obtine o proza obiectiva si rece.

Tehnica balzaciana adoptata este imbinata armonic cu influente moderne, realistw, romantice, clasice, de baroc. Ceea ce este balzacian tine de severa ilustrare a puterii banului in lumea burgheza, concretizata in doua directii: vointa de a acumula ( clanul Tulea, Stanica Ratiu ) si obstinatia pastrarii ( Costache Giurgiuveanu ). George Calinescu va fi pictorul avaritiilor umane pe care le atrage ambitia posesiva.

Se impun unele diferentieri intre Balzac si Calinescu. La scriitorul francez, banul, imbogatirea si arivismul social capata aspectul unui aspect dramatic. La George Calinescu, scena societatii criticate este impregnata cu accente comico-tragice.Epicul lui Calinescu are fundamental o dispozitie clasica, slujeste mereu intentiei de a pune in lumina diversele modalitati ale naturii morale. Personajul sau nu e ste captat de un destin furtunos si de o mare densitate faptica. El nu este infatisat, ca eroul balzacian in valtoarea evenimentelor, in inaltari ametitoare pe trepte sociale sau in caderi care-l rostogolesc vertiginos in prapastie.

Tema ( vieta societatii bucurestene de la inceputul secolului al XX-lea ), creatia de tipuri, motivele balzaciene ( obsesia casatoriei, a paternitatii, complexul orfanului, arivismul, politicianismul, influenta mediului asupra mediului si reciproc, expozitiunea riguroasa si precisa, detaliata, omniprezenta si omniscienta in creionarea portretelor, detaliul, limbajul administrativ, livresc ) atribuie operei trasaturi realiste.

Patosul exactitatii in descrierea imprejurarilor si a mediului obiectual, si-a pus amprenta nu numai in acest roman. Din primele randuri ale "Enigmei Otiliei", actiunea este fixata in circumstante precis determinate, in anul, luna, ora si locul inceperii ei : "Intr-o seara de la inceputul lui iulie 1909, cu putin inainte de orele zece, un tanar de vreo optsprezece ani, imbracat in uniforma de licean, intra in strada Antim, venind dinspre strada Sfintii Apostoli cu un soi de valiza in mana, nu prea mare, dar desigur foarte grea, fiindca, obosit, o trecea des dintr-o mana intr-alta. Strada era pustie si intunecoasa si, in ciuda verii in urma unor ploi generale racoroasa si fosnitoare ca o padure."11

Balzacian este si entuziasmul relevarii omului prin ambianta. Casa cu aspect insolit a lui Costache Giurgiuveanu, degaja un aer de ruina si raceala, semnificativ pentru psihologia proprietarului. Dupa cum afirma Balzac, arhitectura este in stransa legatura cu viata si intamplarilor oamenilor, conform conceptiei sale: " Spune-mi unde locuiesti, ca sa-ti spun cine esti ".

Astfel, o casa devine un document sociologic si moral, iar locurile, zidaria, gesturile, mediul, sunt ca liniile unei palme gigantice in care se poate citi secretul universului.Observand elementele detaliate, impregnate de amprenta esteticii uratului prezente in descrierea casei lui Costache Giurgiuveanu, (geamurile acoperite cu hartie translucida, ferestrele de o inatime absurda, usa din lemn " umflat si descheiat de caldura sau ploaie si bulos de vopsea cafenie " ), asemanatoare unei ruine romantice Nicolae Manolescu conchide: " Ceea ce ar fi surprins aici ochiul unui estet era intentia de a executa grandiosul clasic in materiale atat de nepotrivite ".2
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.