Realitate si fictiune in Tara dincolo de Padure

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Prin "imagini" nu trebuie sa intelegem simple fotografii interioare, ci reflectii imanente ale unor scheme de comportament, iar faptul ca este comun umanitati conduce la idea ca activitatile care au la fundatie aceste tipuri de comportament sunt constatabile, evident nu direct ci hermeneutic, numai in produsele sociale ale omului, caci cea care le-a conceput este gandirea colectiva. Gandirea omulu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Realitate si fictiune in Tara dincolo de Padure

Prin "imagini" nu trebuie sa intelegem simple fotografii interioare, ci reflectii imanente ale unor scheme de comportament, iar faptul ca este comun umanitati conduce la idea ca activitatile care au la fundatie aceste tipuri de comportament sunt constatabile, evident nu direct ci hermeneutic, numai in produsele sociale ale omului, caci cea care le-a conceput este gandirea colectiva. Gandirea omului nu a ramas neatinsa de evolutie, ea este chiar nota sa definitorie, avand rol determinant in structura bio-psihica actuala. Vrem sa afirmam ca arhetipul chiar daca este un dat ereditar, capata forme de manifestare in functie de gradul de dezvoltare a gandirii, a capacitati acesteia de intelegere si mai ales de a privi mediul inconjurator si pozitia sa in raport cu acesta.

Imediat dupa ce si-a indeplinit trebuintele biologice primare, omul a cautat obtinerea intr-un fel sau altul a securitati, a sigurantei. Nivelul de dezvoltare a gandirii i-a permis sa constate ca toate obiectele amorfe sau lucrate de om, ca si toate fenomenele naturii isi au sufletul, viata si modul propriu de existenta, dupa model uman: cortul are sotie si copii, iar animalele isi au gospodariile si chiar tarile lor propri [5]. La un moment dat in existenta sa a constatat ca cei dragi nu mai pot sa vorbeasca cu el, nu mai "au umbra". A devenit preocupat de anumite fenomene care i se intamplau si a descoperit sufletul. Considera acum ca sufletul il poate parasi temporar, in somn sau lesin, ori definitiv in cazul mortii.

Dupa ce si-a format o reprezentare intuitiva asupra vietii, a devenit constient de drama existentei. In stransa corelatie cu nivelul de dezvoltare a gandirii sale, cu descoperirea ideii de suflet sau de sine, si a constatarii ca natura este mama femeii cu care s-a insurat, potrivnica dorintelor sale, necrutatoare, omul a nascocit ideea de divinitate, prima creatie colectiva a umanitatii. Divinitatea nu putea fi gandita a fi altfel decat antropomorfa, o abstractizare superioara nefiind posibila. Asemeni lui insusi divinitatea putea fi miscata prin apeluri la indurarea, la sperantele si temerile lor.

Daca el insusi putea fi emotionat prin simple rugaminti si daruri, fata de divinitate este nevoie de un anumit protocol, o anumita atitudine si o anumita exprimare. Iata deci ca el a descoperit magia si forma sa de manifestare: ritualul. Intr-un astfel de sistem existential omul primitiv se simtea in siguranta, la adapost, nimic nu mai statea in calea de abia nascutului embrion al vointei de putere, putea nestingherit sa influenteze cursul naturii in propriul sau folos.
Lumea contemporana ii spune acestei conceptii "mit" si o trateaza cu vadita ironie.

Sa fie atunci cunoasterea susceptibila de valorizare? Nicidecum! Mitul este reflectia cunostintelor despre lume si viata la care a ajuns omul primitiv, evident naive insa numai in comparatie cu cele contemporane; in sistemul sau de referinta mitul era un adevar indubitabil. Din cele spune de noi rezulta ca si omul contemporan se conduce dupa Mituri, el insa a renuntat sa le mai numeasca asa ci le spune acum Teorii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.