Realismul in literatura si filozofie

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.35

nivel: Facultate

În Statele Unite câtiva din pictorii realisti ai secolului 19 si începutul secolului 20 sunt William Harnett, John Peto, Thomas Eakins, Robert Henri, William Glackens, George Benjamin Luks si John Sloan. Următorul val de realism de peste Atlantic s-a produs în timpul marii depresii din anii 30 si includea artisti ca Grant Wood, Thomas Hart Benton, John Steuart Curry, William Gropper si Ben Shahn. [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Realismul in literatura si filozofie

În Statele Unite câtiva din pictorii realisti ai secolului 19 si începutul secolului 20 sunt William Harnett, John Peto, Thomas Eakins, Robert Henri, William Glackens, George Benjamin Luks si John Sloan. Următorul val de realism de peste Atlantic s-a produs în timpul marii depresii din anii 30 si includea artisti ca Grant Wood, Thomas Hart Benton, John Steuart Curry, William Gropper si Ben Shahn. După ce Marea Depresie s-a terminat, realismul nu a mai fost prezent decât după prin anii 60.

Primi scriitori realisti au fost Honore de Balzac, Gustave Flaubert si Emile Zola în Franta. În novele ca 'Madame Bovary' a lui Flaubert si 'Nana' a lui Zola, sexul si violenta au fost examinate cu claritate vie, strălucitoare. Acesti realisti au adoptat în curând cuvântul “naturalism” ca să-si caracterizeze scrierile.

În Marea Britanie Charles Dickens si Anthony Trollope s-au folosit de literatura realistică pentru a promova schimbarea socială. În Statele Unite Theodore Dreiser a scris nuvele pesimiste despre viata americană. Câtiva dintre artistii sfârsitului de secol 20 au fost Erskine Caldwell, James T. Farrell si William Faulkner.

În dramă norvegianul Henrik Ibsen a creat o revolutie teatrală cu piese ca “Fantoma” si “Casa unei păpusi”. În Marea Britanie George Bernard Shaw a punctat subiectul grijii socialiste în “Profesia Doamnei Warren” si “” 'Major Barbara'. Printre dramaturgii sfârsitului de secol 20 care s-au inspirat de la Ibsen si Shaw se aflau Arthur Miller si John Osborne.

'Moartea unui vânzător' a lui Miller este considerată de mulsi critici ca fiind cea mai bună piesă teatrală a secolului. 'Uită-te înapoi în furie' a lui Osborne este plasată într-o nouă eră a realismului dramatic de pe scenele Britanice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.