Realismul

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.16

nivel: Liceu

Realismul este un curent literar care ia naștere în secolul al XIX-lea și domină în bună parte și secolul nostru. Dintre speciile literare, romanul se află în prim-planul preocupării scriitorilor realiști. În principal, realismul preferă romanul-fluviu, desfășurat pe mai multe planuri narative, cu acțiune amplă și numeroase personaje și în care sunt reconstituite cu minuțiozitate amănuntele unei e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Realismul

Realismul este un curent literar care ia naștere în secolul al XIX-lea și domină în bună parte și secolul nostru. Dintre speciile literare, romanul se află în prim-planul preocupării scriitorilor realiști. În principal, realismul preferă romanul-fluviu, desfășurat pe mai multe planuri narative, cu acțiune amplă și numeroase personaje și în care sunt reconstituite cu minuțiozitate amănuntele unei epoci istorice.

...

Narațiunea începe cu descrierea drumului care duce spre satul Pripas:

“Din șoseaua ce vine de la Cârlibaba, întovărășind Someșul când în dreapta, când în stânga, până la Cluj și chiar mai departe, se desprinde un drum alb mai sus de Armadia, trece râul peste podul bătrân de lemn, acoperit cu șindrilă mucegăită, spintecă satul Jidovița și aleargă spre Bistrița, unde se pierde în cealaltă șosea națională care coboară din Bucovina prin trecătoarea Bârladului”.

Obicei străvechi ajuns până în zilele noastre, hora are rol social de confirmare a legăturilor dintre individ și lume. Intrarea în horă presupune un adevărat ritual, pentru că reprezintă un mod de a anunța intrarea adolescentului în rândul maturilor. Din acest motiv, momentul constituie un eveniment de confirmare.

Cu o structură bine echilibrată, în două părți, intitulate sugestiv Glasul Pământului și Glasul iubirii, romanul cuprinde în albia lui viața satului transilvănean înainte de război. O anumită ierarhie socială este vizibilă după locul unde stau, cu cine vorbesc oamenii: primarul stă cu bătrânii fruntași, apasă vorbele, le însoțește cu gesturi hotărâte; bărbații își scot pălăriile la apropierea preotului Belciug și a familiei Herdelea, învățătorul satului. Primarul și fruntașii satului ies la poartă întru întâmpinarea “domnilor”.

Modalitățile de caracterizare a personajelor sunt clasice: descrierea mediului, portretul fizic, caracterizarea prin fapte, prin acțiuni, opiniile personajelor, caracterizarea făcută de către alte personaje și autocaracterizarea.

Scriitorul, omniscient, vorbește în fiecare personaj, face aprecieri asupra lor.

Prin Costache Giurgiuveanu se continuă tipologia avarului din literatura română (Hagi Tudose) și universală (Gobseck, Goriot, Grandet), conturându-se un personaj complex. În raport cu moș Costache se definesc moral, celelalte personaje, pentru că el deține averea care-i polarizează pe toți.

Povestea ascensiunii și surpării lui Ion adună în cuprinsul ei, concentrată, închisă parcă într-un cerc, întreaga existență de altădată a Transilvaniei românești. Lumea țărănească cu straturile ei nu fără comunicare unele cu altele, dar vizibil delimitate, lumea intelectualității sătești: învățătorul, preotul, apoi autoritățile: primarul, notarul, liota politicienilor în goană după voturi; de asemenea, datinile ardelene specifice, legate de horă, nuntă, înmormântare; într-un cuvânt, viața satului în toate înfățișările ei alcătuiește un amplu și magistral caleidoscop în cuprinsul romanului lui Rebreanu. “Ion” este o densă monografie sau, mai precis, o epopee a satului românesc de peste munți.

Autorul este omniscient (știe totul), așa cum se observă din primele rânduri cu care începe romanul, situând exact personajele, acțiunea, în timp și spațiu Descrierea minuțioasă a străzii Antim (a clădirilor, a interioarelor etc.), pustie și întunecată, având un aspect “bizar”, varietatea arhitecturală, amestecul de stiluri, ferestrele neobișnuit de mari, lemnăria vopsită care se “dezghioga”, făceau din strada bucureșteană “o caricatură în moloz a unei străzi italice”.

Narațiunea se desfășoară obiectiv, de la relatarea omniscientă la notația succintă, lipsită de comentariile autorului. În general, romanul realist este lipsit de discurs retoric. Vocea auctorială nu imixtează acțiunea, ci o construiește direct. Dintre scriitorii români reprezentativi pentru acest curent literar îi amintim pe Liviu Rebreanu, George Călinescu, Cezar Petrescu, Marin Preda, ș.a.

Construit în spirit clasic balzacian și cu o viziune realistă, “Enigma Otiliei” asimilează elemente ale romantismului modern: introspecția, finețea, luciditatea și precizia analizei psihologice; interesul pentru psihologii contradictorii, tulburătoare și derutante (Otilia, Pascalopol), pentru involuții, degradări psihice (alienarea, senilitatea, dedublare conștiinței - Simion Tulea), pentru studiul consecințelor eredității (Titi), toate intră în sfera modernului.

Prin romanul “Ion”, Liviu Rebreanu a dat literaturii române întâia creație epică de mari dimensiuni în care se simte pulsația vieții, scriitorul dovedind că are vocația construcțiilor monumentale.

Punând piatra de temelie a romanului românesc modern, Liviu Rebreanu s-a realizat ca un creator de primă însemnătate și operele sale reprezentative și-au asigurat în patrimoniul artei un loc privilegiat, alături de înfăptuirile de o rezistență verificată ale literaturii universale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.