Reactorii nucleari

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.95

nivel: Liceu

Din 1955 incepe dezvoltarea vertiginoasa a industriei nucleare. Pana in 1986 numarul centralelor nuclearo-energetice ajunge la 397 cu o putere totala de 570 GW, functionand in28 de tari. Cota-parte de energie electrica produsa din energia nucleara este de 13% in medie, dar in Franta, de exemplu, ea ajunge la 75%, in Lituania la 76%, in Belgia la 56%, in Suedia la 51%,in Slovenia la 49%, in Bulgar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reactorii nucleari

Din 1955 incepe dezvoltarea vertiginoasa a industriei nucleare. Pana in 1986 numarul centralelor nuclearo-energetice ajunge la 397 cu o putere totala de 570 GW, functionand in28 de tari. Cota-parte de energie electrica produsa din energia nucleara este de 13% in medie, dar in Franta, de exemplu, ea ajunge la 75%, in Lituania la 76%, in Belgia la 56%, in Suedia la 51%,in Slovenia la 49%, in Bulgaria la 46%, in Ungaria la 44%.

In anul 2003 functionau in lume 442 reactori nucleari energetici cu o putere totala de 457 GW asigurand 16% din necesarul energetic al globului si 41 de reactori erau in constructie. In tara noastra s-a pus in functiune la 2 decembrie 1996 la Cernavoda primul bloc al centralei nuclearo-electrice, cu un reactor de tip CANDU, care asigura 8-10% din necesarul energetic al tarii.

Energia furnizata prin fisiunea unui gram de uraniu este echivalenta cu cea eliberata prin arderea a 2,81 tone de carbune conventional. Exemplul este graitor, iar daca tinem cont si de faptul ca atat carbunele cat si gazul natural sunt surse de energie epuizabile in viitor, am subliniat aportul energeticii nucleare privind asigurarea necesarului energetic al omenirii in prezent si in viitor.
Fiecare reactor nuclear are la exterior un blindaj de protectie biologica format din ecrane (pereti) din beton, otel si parafina sau apa .

Parafina sau apa sunt folosite ca protectie contra neutronilor, iar betonul si otelul constituie scutul protector contra radiatiilor nucleare emise in zona activa a reactorului. Blindajul de protectie este astfel calculat ca persoanele care lucreaza in vecinatatea reactorului sa nu fie iradiate la valori care sa depaseasca doza maxima admisa.In vederea bunei functionari a reactorului nuclear ,anual se reinnoieste o treime din incarcatura sa de elemente combustibile cu izotopii fisionabili respectivi.

Astfel, elementele de ardere uzate, cu un grad de conversie de 15-20% care contin produse de fisiune, plutoniu si izotopi de uraniu care nu au fisionat se stocheaza ,mai intai, intr-un bazin cu apa. Aici, dupa o sedere de 150 zile, activitatea combustibililor nucleari scade foarte mult datorita dezintegrarii totale a radionuclizilor produse de fisiune cu valori mici ale timpilor de injumatatire. Apoi elementele combustibile epuizate sunt transportate la instalatia de retratare chimica, urmarindu-se separarea elementelor in trei grupe: uraniu, plutoniu, produse de fisiune.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.