Reactoare ideale - reactor cu flux

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.47

nivel: Facultate

Reactia nucleara continua si reglabila se realizeaza in reactori nucleari.In reactoare se utilizeaza . Conditia necesara pentru decurgerea reactiei nucleare in lant este masa suficienta de uraniu din reactor.Neutronii care se formeaza in procesul reactiei nucleare, pot iesi prin suprafata uraniului afara si participa la dezvoltarea reactiei in lant.

Pentru ca tractiunea se acesti ne[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reactoare ideale - reactor cu flux

Reactia nucleara continua si reglabila se realizeaza in reactori nucleari.In reactoare se utilizeaza . Conditia necesara pentru decurgerea reactiei nucleare in lant este masa suficienta de uraniu din reactor.Neutronii care se formeaza in procesul reactiei nucleare, pot iesi prin suprafata uraniului afara si participa la dezvoltarea reactiei in lant.

Pentru ca tractiunea se acesti neutroni sa fie mica, in comparatie cu volumul lui, trebuie ca masa uraniului din reactor sa fie suficient de mare si sa depaseasca o anumita masacritica. Pe de alta parte, pentru ca reactia sa nu decurga prea violent, trebuie reglat numarul de neutroni, nepermitandu-I sa creasca prea mult. Aceastase realizeaza printr-o absortie a neutronilor termici excedentari cu ajutorul unor elemente ca borul (B) si cadmiul (Cd spatiul in care sunt asezate blocurile de uraniu ( ) si de moderatori (de obicei, grafit) -A;reflectorul de neutroni care au parasit spatiul in care se desfasoara reactia B;

Strat de protectie care protejeaza spatiul inconjurator de actiunea radiatiilor emise in timpul desfasurarii reactiei nucleare C;bare de cadmiu (Cd) sau bor (B) D si E sunt introduse in volumul A si incetinesc reactia de fisiune nucleara. Introducerea barelor se face in mod automat, imediat ce puterea reactiei nucleare depaseste o anumita limita. Apa este folosita pentru racirea blocurilor de uraniu, iar aburul rezultat din fierberea apei pune in miscare turbina unui generator electric care produce energie electrica.

Acest sistem controleaza putereareactorului in limite specifice si asigura indeplinirea cerintelor centralei. De asemenea monitorizeaza distributia puterii in zona activa pentru a optimiza puterea pe fascicul si pe canal.Sistemul de manipulare pe fascicul a combustibilui:Sistemul de manipulare a combustibilului realimenteaza reactorul cu fascicule de combustibil proaspat in timpul functionarii normale a reactorului; acest sistem este proiectat sa functioneze la toate nivelel de putere a reactorului.

Deasemenea, sistemul asigura depozitarea temporara a combustibilului proaspat si iradiat.Fasciculele de combustibil sunt impinse in canalul reactorului de catre o masina de incarcat combustibil, situata la capatul opus al canalului de combustibil. Combustibilul iradiat este apoi transferat intr-un bazin de stocare plin cu apa aflat in cladirea serviciilor, langa cladirea reactorului.Sistemul de transport al caldurii circula agentul de racire presurizat (D2O) prin canale de combustibil pentru a extrage caldura produsa prin fisiunea uraniului.

Caldura este transportata de catre agentul de racire la cele patru generatoare de abur identice.Sunt prevazute doua bucle de circulatie, fiecare racind cate o jumatate din zona activa. Generatorul de abur si pompele de circulatie sunt plasate la fiecare capat al reactorului astfel incat in jumatate din zona activa, debitul este directionat intr-un sens iar in cealalta jumatate, in sens opus. Presurizatorul mentine presiunea in circuitul de racire la o valoare relativ ridicata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.