Reactiile redox in viata cotidiana

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 6.67

nivel: Liceu

Oxidarea unei substante este intotdeauna insotita de reducere, sau acceptare de electroni, pe de-o parte a altei substante, prin urmare, termenul de “reactia de oxidare-reducere”, este numita uneori reactii redox.

Lumea este plina de exemple de reactii chimice in acest sens sub forme extrem de semnificative. Un astfel de exemplu este sub forma de ardere, sau o forma ch[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reactiile redox in viata cotidiana

Oxidarea unei substante este intotdeauna insotita de reducere, sau acceptare de electroni, pe de-o parte a altei substante, prin urmare, termenul de “reactia de oxidare-reducere”, este numita uneori reactii redox.

Lumea este plina de exemple de reactii chimice in acest sens sub forme extrem de semnificative. Un astfel de exemplu este sub forma de ardere, sau o forma chiar mai rapida de ardere, de explozie. De asemenea, metabolismul de alimente, precum și alte procese biologice, implică reacții de oxidare și reducere.

Tot asa face o serie de procese care au loc pe suprafata de metale: atunci cand fierul rugineste, cand cuprul se face verde sau cand aluminiul isi formeaza un strat de oxid de aluminiu ce previne rugina. Reactia de oxidare-reducere joaca de asemenea un rol major in electrochimie, care are o aplicare foarte folositoare pentru viata de zi cu zi sub forma de baterii.

CUM FUNCTIONEAZA?
O reacție chimică este un proces prin care proprietățile chimice a unei substanțe sunt modificate printr-o rearanjare de atomi. Schimbarea produsă de o reacție chimică nu afectează proprietățile fundamentale ale substanței în cauză.

O bucată de cupru poate fi încălzita, topita, bătuța în diferite forme, și așa mai departe, dar în toate aceste modificări, aceasta rămâne cupru pur, un element de metale de tranziție de familie.

Dar sa presupunem ca un acoperis de cupru este expus elementelor naturii mai multi ani. Cuprul este faimos pentru calitatea noncorosiva ridicata, iar acest lucru combinat cu frumusetea sa, l-a facut un material favorit pentru folosirea in acoperisurile cladirilor de impunere.

Totusi, cu toate acestea, cuprul incepe sa corodeze cand este expus la aer pentru o perioada lunga de timp.De-a lungul anilor, cuprul expus dezvolta un strat subtire de oxid de cupru, si cu cat trece timpul, urmele de dioxid de carbon din aer contribuie la formarea de carbonate de cupru verzui.Asta explica de ce Statuia Libertatii, acoperita cu foi de cupru, este verde, mai degraba decat de o nuanta de aur-rosiatica, cupru necorodat.

OXIDAREA: RASFAT SI IMBATRANIRE
Reactiile redox sunt responsabile pentru rasfatul de produse alimentare, inculpate aici fiind portiunile de oxidare a reactiei. Pentru a preveni alterarea, producatorii de produse alimentare, de multe ori adauga conservanti, care actioneaza ca agenti de reducere.

Oxidarea poate fi de asemenea corelata cu efectele imbatranirii la om, precum si cu alte conditii, cum ar fi cancerul si rigidizarea arterelor. Se pare ca moleculele de oxigen si alti agenti oxidanti, mereu infometati de electroni, sunt extrase din aceste membrane din celulele umane. In timp, acest lucru poate provoca o prabusire treptata a sistemului imunitar al organismului.

Pentru a evita efectele oxidarii, unii doctori si unii oameni de stiinta, recomanda antioxidantii naturali – agentii de reducere, cum ar fi vitamina C si vitamina E, vitamina C in suc de lamaie poate fi folosita pentru a preveni oxidarea pe suprafata taiata a unui mar, sa nu se inegreasca. Poate, unii experti sustin ca agentii naturali reducatori pot de asemenea incetini ritmul de oxidare in organismul uman.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.