Reactii despre dependenta

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.84

nivel: Facultate

A lua in serios
Este important sa luati persoana in serios. Ceea ce pentru dumneavoastra poate fi o problema simpla, despre care nu intelegeti de ce celuilalt ii este asa de greu, pentru el/ea poate fi o problema imposibil de depasit. Aceasta nu inseamna ca dumneavoastra trebuie intotdeauna sa va atasati persoanei in situatia ei; cel care are nevoie de ajutor cauta pe cineva care sa-i acord[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reactii despre dependenta

A lua in serios
Este important sa luati persoana in serios. Ceea ce pentru dumneavoastra poate fi o problema simpla, despre care nu intelegeti de ce celuilalt ii este asa de greu, pentru el/ea poate fi o problema imposibil de depasit. Aceasta nu inseamna ca dumneavoastra trebuie intotdeauna sa va atasati persoanei in situatia ei; cel care are nevoie de ajutor cauta pe cineva care sa-i acorde sprijin si nu pe cineva care sa vina sa ia parte la problema lui.

A pretinde ceva
Va raportati la dependenti ca la persoane carora le puteti pretinde anumite lucruri? Daca da, atunci ce pretindeti de la ei si ce s-ar intampla daca aceste cerinte nu vor fi implinite? De exemplu, programati o intalnire la ora 14.00, iar persoana vine cu o ora si jumatate mai tarziu. Mai are loc intalnirea sau nu? Sunteti cumva foarte bucuros ca totusi a venit? Pretentiile dumneavoastra se bazeaza pe normele obisnuite de conduita sau le-ati adaptat la dependent si situatia lui?

Sa fii cinstit
In ce masura o conversatie trebuie sa fie deschisa si cinstita? In calitate de consilier, cat de naiv sunteti daca veti crede tot ce vi se spune, sau cata neincredere manifestati atunci cand ridicati semne de intrebare asa de mari? Unde este echilibrul? Cum ati putea fi sigur ca persoana raspunde cinstit? Ce veti controla si in ce fel? De exemplu: o persoana spune ca ea este "curata". Ce faceti? Ii veti face un test de urina? Cat de cinstit sunteti dumneavoastra insiva fata de persoana respectiva, atunci cand este vorba de frustrari personale, recunoasterea faptului ca va confruntati cu aceleasi probleme de viata, etc?

Intai de toate trebuie sa ne intrebam daca suntem persoana cea mai potrivita pentru a initia aceasta discutie. Poate ca nu sunteti persoana cea mai indicata pentru aceasta convorbire. Poate ca un tanar care ar reprezenta "persoana din afara situatiei" ar vorbi mai usor cu altcineva de varsta lui.

Tehnica de convorbire
Cand cineva care are o functie de raspundere, incearca sa aiba o discutie cu un tanar despre metodele ilegale ce duc la dependenta, atunci el se afla in fata unei situatii dificile. Principiul de baza de la care ar trebui sa porneasca convorbirea este: sa respingi comportamentul, dar nu si persoana. Este foarte important sa se arate clar ca folosirea produselor ce duc la dependenta nu este acceptata, in timp ce persoana isi mentine valoarea.

Inainte de a incepe convorbirea este bine sa constientizati felul in care va comportati dumneavoastra privind mijloacele de dependenta (tutun, alcool, cafea, medicamente, dulciuri, televizor, etc). Tinerilor le place sa-i atace pe adulti in aceste puncte, pentru a-si indreptati propriul comportament. Este bine sa ne gandim cum ne comportam noi fata de mijloacele de dependenta sau cum am facut-o in trecut. In urmatoarele randuri vom face cateva recomandari privind tehnica de conversatie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.