Reactii de adaptare a plantelor la lumina

2x puncte

categorie: Biologie

nota: 7.25

nivel: Gimnaziu

Lumina este un factor crucial pentru existenta unei plante. Lumina inseamna viata, pentru ca ea regleaza cele trei mari procese care au loc la nivelul plantei: fotosinteza, fototropia si adaptarea la ciclul de lumina.
o Fotosinteza este procesul prin care plantele transforma energia primita prin lumina in hrana. Ca toate fiintele vii, si plantele au nevoie de hrana; ele folosesc energia soa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reactii de adaptare a plantelor la lumina

Lumina este un factor crucial pentru existenta unei plante. Lumina inseamna viata, pentru ca ea regleaza cele trei mari procese care au loc la nivelul plantei: fotosinteza, fototropia si adaptarea la ciclul de lumina.
o Fotosinteza este procesul prin care plantele transforma energia primita prin lumina in hrana. Ca toate fiintele vii, si plantele au nevoie de hrana; ele folosesc energia soarelui pentru a-si "fabrica" zaharuri prin procesul fotosintezei. Energia primita prin lumina, dioxidul de carbon si apa interactioneaza cu pigmentul verde al plantei, clorofila, pentru a produce zahar si oxigen, care apoi este eliberat in atmosfera, alimentand ce amai mare part edin patura de oxigen a plantei;
o Fototropia este tendinta naturala a plantelor de a creste inspre sursa de lumina. Plantele se dezvolta mai mult pe partea unde primeste mai multa lumina;
o Adaptarea la ciclul de lumina este raspunsul innascut al plantei la mediul in care traieste, direct proportional cu luminozitatea, alternanta zi-noapte (lumina-intuneric), durata ciclurilor lumina-intuneric, a factorului termic care deriva din acestea, etc.
Pentru a putea capta cat mai multa lumina, unele plante si pot ntoarce frunzele spre soare pentru a-i capta razele, iar altele, pentru a economisi energie, adopta o pozitie de ,,somn" n timpul noptii.
O astfel de planta, care isi orienteaza permanent, atat frunzele cat si inflorescenta (palaria), cu fata catre soare, iar noaptea adopta o pozitie de relaxare a inflorescentei si frunzelor, este Floarea soarelui "Helianthus annuus", descoperita in urma cu cinci sute de ani, de primii conchistadori care au pasit pe pamantul American, in preajma locurilor sfinte ale aztecilor .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.