Reactia imuna

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.36

nivel: Liceu

Aceste suprafete sunt nu numai bariere fizice dar si chimice. Glandele sebacee ale pielii secreta acizi grasi si acid lactic cu efect antibacterian si antifungic. Perspiratia, lacrimile si saliva contin enzime (lizozim) care ataca peretele bacteriilor 919x2318j gram-negative. Totodata, drept rezultat al acestor secretii glandulare, suprafata pielii este acida (pH = 3-5) devenind neospitaliera pent[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reactia imuna

Aceste suprafete sunt nu numai bariere fizice dar si chimice. Glandele sebacee ale pielii secreta acizi grasi si acid lactic cu efect antibacterian si antifungic. Perspiratia, lacrimile si saliva contin enzime (lizozim) care ataca peretele bacteriilor 919x2318j gram-negative. Totodata, drept rezultat al acestor secretii glandulare, suprafata pielii este acida (pH = 3-5) devenind neospitaliera pentru majoritatea bacteriilor.

Daca o substanta chimica nociva, un corp strain sau o bacterie, penetreaza aceasta linie de aparare, atunci intervin mecanismele mecanice de indepartare. De la nivelul pielii indepartarea se face prin descuamare, din aparatul respirator prin tuse, din cel gastrointestinal prin voma iar din tractul urinar eliminarea se face prin urina.
Toate mecanismele de aparare enumerate sunt nespecifice, si realizeaza protectia organismul gazda impotriva oricarui tip de agresiune.

Odata compromisa aceasta prima linie, raspunsul inflamator - inflamatia, apare imediat ca o a doua bariera de aparare. Raspunsul inflamator incepe rapid, in cateva secunde din momentul invaziei si este tot un raspuns nespecific.Cea de-a treia si ultima linie de aparare este reprezentata de sistemul imun. Acesta se instaleaza lent, este specific si confera organismului o protectie permanenta sau de lunga durata .

Imunologia, ca stiinta biologica, s-a constituit tarziu, abia in secolul nostru, dar desi este considerata o stiinta noua, datele acumulate in acest interval relativ scurt de timp, au dus practic la o dezvoltare exploziva, ajungandu-se astazi la o implicare aproape in toate ramurile medicinii, de la alergologie si reumatologie pana la neurologie, cardiologie si chirurgie.

Initiata ca o stiinta a mijloacelor specifice de aparare a organismului impotriva infectiilor, imunologia se dezvolta ulterior, largindu-si in ritm alert sfera de interes. Initial, in termenul de imunitate se includea doar ansamblul mecanismelor, mostenite sau dobandite, care concura la apararea organismului contra infectiilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.