Reactia de eliminare

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.67

nivel: Liceu

Referat despre Reactia de eliminare
REACȚII DE ELIMINARE INTRAMOLECULARE
Într-o reactie de eliminare intramoleculară:
-un atom electronegativ sau o grupa de atomi din molecula unui compus organic se elimina(parasește molecula),împreună cu un atom de H (sau un alt atom) legat de atomul de carbon vecin si
-atomii de carbon,C vecini,rămași cu valențe libere,își pun în com[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reactia de eliminare

Referat despre Reactia de eliminare
REACȚII DE ELIMINARE INTRAMOLECULARE
Într-o reactie de eliminare intramoleculară:
-un atom electronegativ sau o grupa de atomi din molecula unui compus organic se elimina(parasește molecula),împreună cu un atom de H (sau un alt atom) legat de atomul de carbon vecin si
-atomii de carbon,C vecini,rămași cu valențe libere,își pun în comun electronii neîmperecheați formând noi legături chimice π (legături duble sau triple).

Prin astfel de reacții de ELIMINARE INTRAMOLECULARĂ se obțin compuși nesaturați

DEHIDROHALOGENAREA COMPUȘILOR HALOGENAȚI
În reacția de dehidrohalogenare,se elimina un atom de halogen de la un atom de carbon și un atom de hidrogen legat de atomul de carbon vecin.Între cei doi atomi de carbon,de care erau legați atomii eliminați,se stabilește o legatura π.
H H H H
| | +HO | |
R-C-C-H R-C=C-H+HOH+X
| | C2H5OH
H X

Racția prin care se elimina un hidrogen (ca proton,H*) si un halogen(ca ion halogenura,X-) din molecula unui compus organic se numește REACȚIA DE DEHIDROHALOGENARE. Prin dehidrohalogenarea compusilor monohalogenați, în soluție de baze tari în etanol,se obține o alchenă și hidracidul sau ionul de halogenura X-corespunzător. Reacția de dehidrohalogenare are loc în prezența unor baze tari(NaOH,KOH) dizolvate in alcooli inferiori.

NUMĂRUL ȘI PROPORȚIA ÎN CARE SE OBȚIN ALCHENELE PRIN DEHIDROHALOGENAREA COMPUȘILOR MONOHALOGENAȚI
În urma undei reacții de dehidrohalogenare se pot forma ca produsi,una sau mai multe alchene diferite,în funcție de simetria moleculei și de natura radicalilor alchil legați de atomul de carbon care conține substituentul halogen.

- Când atomii de carbon vecini celui de care este legat halogenul fac parte din radicali identici,din reactia de dehidrohalogenare rezultă o singură alchenă.

- Când atomii de carbon vecini celui de care este legat halogenul fac parte din radicali diferiți,din reacția de dehidrohalogenare rezultă un amestec de alchene(izomeri de poziție).Când atomul de halogen este legat de un atom de carbon care are vecini doi atomi de carbon cu numar diferit de atomi de hidrogen,halogenul se elimină împreuna cu hidrogenul legat de atomul de carbon vecin,cel mai sărac în hidrogen (Regula lui Zaițev).

În acest fel,prin dehidrohalogenarea unui compus monohalogenat se obține ca produs majoritar alchena cu cel mai mare număr de radicali alchil legați de atomii de C participanți la dubla legătură.

DESHIDRATAREA ALCOOLILOR
Alcoolii pot participa la reacții de eliminare,prin grupa funcționala hidroxil,-OH. În astfel de reacții se elimina grupa funcțională hidroxil,-OH împreuna cu un atom de hidrogen legat de atomul de carbon vecin celui de care era legată.Între cei doi atomi de carbon,de care erau legați atomii eliminați,se stabilește o legătură π:

H H H H
| | | |
R-C-C-H R-C=C-H + H2O
| |
H OH

Din reacția de eliminare rezultă o alchenă și apă. În general,pierderea de molecule de apă se numește DESHIDRATARE. Reacția prin care se elimină o grupă hidroxil și un atom de hidrogen din molecula unui compus organic,sub formă de apă,se numește REACȚIE DE DESHIDRATARE.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.