Reabilitare Urbana - strada Lapusneanu din lasi

3x puncte

categorie: Marketing

nota: 8.95

nivel: Facultate

Referat despre Reabilitare Urbana - strada Lapusneanu din lasi
Strada era pavata, iar pe laterale erau trotuare strajuite de felinare cu gaz. Mutarea capitalei la Bucuresti a determinat inceputul unei accentuate perioade de decadere a urbei noastre din toate punctele de vedere. Si in plan urbanistic nu mai inregistram constructii de amploare, exceptie fiind Palatul de Justitie. Vechiul farm[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reabilitare Urbana - strada Lapusneanu din lasi

Referat despre Reabilitare Urbana - strada Lapusneanu din lasi
Strada era pavata, iar pe laterale erau trotuare strajuite de felinare cu gaz. Mutarea capitalei la Bucuresti a determinat inceputul unei accentuate perioade de decadere a urbei noastre din toate punctele de vedere. Si in plan urbanistic nu mai inregistram constructii de amploare, exceptie fiind Palatul de Justitie. Vechiul farmec al fostei capitale a Moldovei a inceput, cu timpul, sa se piarda. O parte din cladiri din diverse motive si-au schimbat destinatia originala si si-au modificat arhitectura. Datorita conditiilor obiective (distrugerilor datorate razboiului) sau planurilor de transformare urbanistica fortata au dus la situatia actuala in care orasul nu mai dispune de un fond de cladiri vechi care sa-l reprezinte.

Incepand cu a doua jumatate a sec. al XX-lea, strada Lapusneanu, prin schimbarile economice si sociale, si-a pierdut destinatia initiala de strada comerciala si de promenada. Configuratia tesutului urban in zona a suferit modificari insemnate in timp, in special la extremitatile axului. Trama stradala prin constructiile realizate in Piata Unirii (anii 1960-1970) si in zona Centralei telefonice dupa 1990, sunt interventii ce au adus modificari importante spaŽtiului ambiental. Actualmente, traseul strazii Lapusneanu este pastrat intre Piata Eminescu si Hotelul Traian.

In anul 1866, in mandatul primarului orasului Iasi, Dimitrie Gusti, au fost redenumite mai multe strazi, printre care, Ulita Sarbeasca care a devenit Strada Lapusneanu. Casa cea mai insemnata de pe aceasta strada, devenita simbol istoric, este astazi Muzeul Unirii. A fost construita intre anii 1806-1809 de Costache si Eliza Catargiu. De strada Lapusneanu se leaga numele unor mari personalitati ale istoriei romanilor domnitorul Al. I. Cuza, regele Ferdinand si culturii, Mihai Eminescu, Ion Creanga , Ion Luca Caragiale, George Enescu, Haricleea Harticulari Darclee.

O imagine completa a ceea ce a insemnat strada Lapusneanu o intalnim in ghidul orasului Iasi din 1932 unde sunt mentionate: sedii de cercuri profesionale, cabinete individuale (ingineri, avocati, farmacisti), sociatati de asigurari, transport, cluburi de partied politice (Partidul Taranesc si Partidul Conservator, sedii de banci(Banca Comertului Moldovei), tipografii, librarii, redactii de ziare, cinematografe (Trianon si Roxy), gradini de vara, agentii teatrale, florarii, cofetarii, restaurante, magazine (parfumerie, instrumente musicale, covoare si tesaturi romanesti, manufactura, aparate de radio si articole electrice , bijuterii, palarii, incaltaminte, de coloniale), prestari servicii (ateliere foto, croitorie, saloane de coafor, birouri de copiat acte), hoteluri.

Date privind obiectivele principale ale proiectului de reabilitare
urbana a strazii Lapusneanu . Treptat, strada LapusneŽanu si-a pierdut .caracterul de strada comerciala. Comerciantii si toate activitatile ce animau candva strada au disparut. In prezent, prea putine locuri si repere mai contribuie la realizarea imaginii unitare si complexe de altadata. Prin disparitia micilor , “comersanti” si demolarile masive din zona au dus la modificarea totala a destinatiei initiale a strazii.
In contextual general actual, national si mondial, care in conditii similare a generat acelasi fenomen, Primaria MuniŽcipiului Iasi a delegat un colectiv care sa studieze si sa propuna un proiect de reabilitare a zonei.

Imaginea actuala a strazii Lapusneanu este suficient de graitoare pentru
transformare suferita in decursul timpului. In aceste conditii a fost demarat un proiect reabilitare a zonei cuprinsa intre Piata 14 Decembrie si Piata M. Eminescu.

Perimetrul delimitat de strada Lapusneanu pana la interŽsectia cu Piata Unirii este definit de doua componente importante:
- strada Lapusneanu cu valoare de simbol pentru oras, reprezinta o veche strada pietoŽnala si comerciala care a facut candva legatura intre Piata Unirii si intersectia strazii Pacurari cu strada Vasile Conta;
- sistematizarea orasului din perioada anilor ’60 –’70 a determinat aparitia unor insertii noi, brutale, in vechile fronturi.
S-a trecut la lucrul in echipa, in ideea de a reuni specialisti de marca din orasul Iasi, din alte orase din tara si din alte tari. Au fost antrenati in echipa si si-au adus contributia pe diferitele segmente si etape de derulere a proiectului artisti plastici din Universitatea de Arte “ George Enescu” Iasi, din facultatea de arhitectura “ George Matei Cntacuzino” din Iasi, istorici si numeroase personalitati ale culturii , ale vietii politice, economice romanesti.
Solutiile adoptate pe parcursul proiectului au fost supuse dezbaterii publice, au fost amplu mediatizate, au fost puse in discutia specialistilor OrdiŽnului Arhitectilor din Romania - filiala Iasi si au fost supuse spre aprobare Consiliului Local al Municipiului Iasi.

Pe parcursul a mai multe luni, incepand cu anul 2002, echipa a beneficiat de consiliere din parŽtea Agentiei RTI International in cadrul Programului de Asistenta in Administratia Publica Locala din Romania (LGA - Local Government Assistance Program in Romania) fondat de USAID (United States Agency for InterŽnational Development).

Pe parcursul anului 2004, sub patronajul USAID, s-a desfasurat o actiŽvitate intensa privind Proiectul de reabilitare a strazii Lapusneanu, cu sprijinul material si financiar al speŽcialistilor GRASP (Governance Reform and Sustainable Partnerships) din Romania (Iasi, Bucuresti, Sibiu) din Cehoslovacia, Serbia si Statele Unite ale Americii. Din parŽtea GRASP, in anuI2004, s-au prirnit fonduri pentru executie in valoare de 50.000 dolari din care au fost achizitionate piese de mobilier urban - banci, stalpi de iluminat si fantani arteziene - cu design in concordanta cu principiile enuntate si imaginile furnizate de specialistii mentionati.

In etapa imediat urmatoare s-a trecut la concretizarea, materializarea in proiect si apoi, pas cu pas in teren a ideilor. Urmand oarecum un model deja implementat, care a dat rezulŽtate in numeroase alte orase din intreaga lume, s-a constituit o asociatie de lucru compusa din reprezentantii tuturor institutiiŽlor care isi desfasoara activitatea pe strada Lapusneanu. Astfel, dorinta reabilitarii strazii Lapusneanu manifestata de cei care desfasoara activitati in zona, a condus la crearea unei "Zone de dezvoltare a afacerilor" - ZDA (BID - Business Investment Development - dupa modelul american), zona administrata de Asociatia "Alexandru Lapusneanu”.

Urmare a dezbaterilor numeroase ale echipei complexe, s-a conc1uzionat ca scopul proiectului este readucerea strazii, in masura posibilului, la ceea ce a fost candva - o strada cu personalitate aparte pentru locuitorii urbei, plina de viata si la fel de animata ca in vremurile ei de glorie din a doua jumatate a sec. al XIX-lea.
Tendinta de reintoarcere in centru, de reaŽbilitare a agorei ca o componenta majora a vieŽtii sociale manifestata din ce in ce mai putemic in majoritatea tarilor europene se impune a fi luata in considerare si la noi ca o premisa a consolidarii relatiilor interumane in cadrul comunitatii locale, de imbunatatire a comunicarii la nivel interuman.

Ca parte integranta a centrului istoric a orasului, grupand cladiri de patrimoniu (Muzeul Unirii, biserica "Banu", biserica "Metocul Maicilor"), strada Lapusneanu devine o “piesa” esentiala in dezvoltarea turismului iesean. La finalizarea proiectului, strada Lapusneanu ar trebui sa capete coerenta istorica, atractivitate, sa redevina demna de pozitia strategica in contextul orasului.

Astfel, pentru ca situl sa-si recapete unitatea, demnitatea istorica si straŽtegica si sa redevina un punct major de atractie in oras, se impune derularea unui proiect amplu de dezvoltare a zonei, proiect de o mare complexitate si diversitate, avand ca obiective principale:
- atragerea de investitori si de noi functiuni in zona;
- dezvoltarea si amplificarea functiunilor existente;
- crearea de noi locuri de munca ca urmare a dezvoltarii economice;
- restaurarea si modernizarea fondului locativ existent;
- protejarea, conservarea si restaurarea cladirilor cu valoare istorica si arhitecturala;
- remodelarea spatiului prin amenajari urbane in spiritul vechii imagini a strazii, amplificarea spatiilor verzi si personalizarea lor in sit;
- crearea unei ambiante turistice atractive, cu dezvoltarea serviciilor specifice.

Proiectul de dezvoltare urbana "Strada Lapusneanu" urmareste renasterea unui trecut nu prin copiere, ci prin rezolvari noi in consens cu situatii noi, prin echilibrul intre util si estetic, prin evitarea incompatibilitatilor de orice fel, elementul catalizator fiind PROMENADA.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.