Razele X

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.88

nivel: Liceu

Un fascicul de lumina care trece prin acest mediu activat va fi amplificat prin dezexcitarea stimulata a atomilor, proces in care un foton care interactioneaza cu un atom excitat determina emisia unui nou foton, de aceeasi directie, lungime de unda, faza si stare de polarizare. Astfel este posibil ca pornind de la un singur foton, generat prin emisie spontana, sa se obtina un fascicul cu un numar [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Razele X

Un fascicul de lumina care trece prin acest mediu activat va fi amplificat prin dezexcitarea stimulata a atomilor, proces in care un foton care interactioneaza cu un atom excitat determina emisia unui nou foton, de aceeasi directie, lungime de unda, faza si stare de polarizare. Astfel este posibil ca pornind de la un singur foton, generat prin emisie spontana, sa se obtina un fascicul cu un numar imens de fotoni, toti avind aceleasi caracteristici cu fotonul initial.

Acest fapt determina caracteristica de coerenta a fasciculelor laser.Rolul cavitatii optice rezonante, formata de obicei din doua oglinzi concave aflate la capetele mediului activ, este acela de a selecta fotonii generati pe o anumita directie (axa optica a cavitatii) si de a-i recircula numai pe acestia de cit mai multe ori prin mediul activ. Trecerea fotonilor prin mediul activ are ca efect dezexcitarea atomilor si deci micsorarea factorului de amplificare optica a mediului. Se ajunge astfel la un echilibru activ, in care numarul atomilor excitati prin pompare este egal cu numarul atomilor dezexcitati prin emisie stimulata, punct in care laserul ajunge la o intensitate constanta.

Avind in vedere ca in mediul activ si in cavitatea optica exista pierderi prin absorbtie, reflexie partiala, imprastiere, difractie, exista un nivel minim, de prag, al energiei care trebuie furnizata mediului activ pentru a se obtine efectul laser. In functie de tipul mediului activ si de modul in care se realizeaza pomparea acestuia laserul poate functiona in unda continua sau in impulsuri. Primul maser si primul laser functionau in regim de impulsuri.

Ideea holografiei ii apartine fizicianului maghiar Dennis Gabor, care in acea perioada (1947) lucra in Marea Britanie in domeniul microscopiei electronice. Pentru aceasta realizare Gabor a primit in 1971 Premiul Nobel pentru Fizica. Inventia sa nu a putut insa fi aplicata pe scara larga decit dupa 1960, o data cu inventarea laserului.
Prima holograma a unor obiecte tridimensionale a fost inregistrata in 1963 de fizicienii Emmett Leith si Juris Upatnieks in Statele Unite ale Americii si Yuri Denisyuk in Uniunea Sovietica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.