Razele Roentgen

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.93

nivel: Facultate

Intre 75-135 kV sunt radiatii dure utilizate in diagnostic pentru radiografii.In fasciculul de raze X care pleaca de la tub, radiatia nu este omogena (nu are aceeasi lungime de unda). Cu ajutorul filtrelor ce se pun in calea fasciculului de raze X la tub, radiatiile moi sunt oprite si absorbite,radiatiile care ajung la corpul omenesc sunt de lungime de unda mai uniforma si de penetrabilitate mai m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Razele Roentgen

Intre 75-135 kV sunt radiatii dure utilizate in diagnostic pentru radiografii.In fasciculul de raze X care pleaca de la tub, radiatia nu este omogena (nu are aceeasi lungime de unda). Cu ajutorul filtrelor ce se pun in calea fasciculului de raze X la tub, radiatiile moi sunt oprite si absorbite,radiatiile care ajung la corpul omenesc sunt de lungime de unda mai uniforma si de penetrabilitate mai mare.

INTENSITATEA FASCICOLULUI DE RAZE X este in functie de numarul de electroni care se izbesc de anod, deci de gradul de incalzire a filamentului catodic, respectiv de intensitatea curentului de incalzire si de diferenta de potential dintre bornele bobinei secundare de la transformatorul de incalzire.Daca este nevoie de un fascicol mai bogat in raze se incalzeste mai puternic spirala catodica si invers.

1.1.4 FUNCTIONAREA APARATULUI DE ROENTGEN Se pune in functie transformatorul de incalzire si se stabileste circuitul filamentului catodic ce devine incandescent si elibereaza electronii care constitue proiectile cu ajutorul carora se vor produce raze X la nivelul anodului, care ii franeaza brusc.Dupa aceea se stabileste circuitul de inalta tensiune sau circuitul anodic. In acest moment catodul tubului se incarca cu electricitate negativa, iar anodul cu electricitate pozitiva; in acest mod se stabileste o diferenta mare de potential intre cei doi poli ai tubului.

Electronii care au si ei o sarcina negativa sunt respinsi de catre piesa de concentratie legata de catod (avand aceeasi sarcina electrica) si sunt atrasi cu o viteza mare de catre piesa anodica incarcata cu electricitate pozitiva; prin intermediul fascicolului de electroni se inchide circuitul de inalta tensiune prin focalizarea fascicolului de electroni spre anodul tubului.In momentul cand torentul de electroni catodici loveste cu putere piesa anodica, iau nastere razele X, se produce caldura si lumina.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.