Razboiul pentru reintregirea nationala a Romaniei

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.86

nivel: Liceu

S-au adaugat originea germana a dinastiei din Romania si unele interese economice ale cercurilor conducatoare din tara noastra in relatiile cu Germania. Initiativa a venit din partea cancelarului german Otto von Bismarckcare, in 1880, s-a si exprimat in acest sens. in 1883, regele Carol I a facut vizite in Germania si Austro-Ungaria, ceea ce a grabit apropierea Romaniei de Puterile Centrale, l-a u[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Razboiul pentru reintregirea nationala a Romaniei

S-au adaugat originea germana a dinastiei din Romania si unele interese economice ale cercurilor conducatoare din tara noastra in relatiile cu Germania. Initiativa a venit din partea cancelarului german Otto von Bismarckcare, in 1880, s-a si exprimat in acest sens. in 1883, regele Carol I a facut vizite in Germania si Austro-Ungaria, ceea ce a grabit apropierea Romaniei de Puterile Centrale, l-a urmat vizita primului ministru I.C. Bratianu in aceleasi tari.

in cadrul convorbirilor, premierul roman a respins insa in mod hotarat - expresie a politicii independente a Romaniei si a faptului ca alianta nu insemna renuntarea la o politica proprie a guvernului de la Bucuresti -cererea de a nu permite pe teritoriul sau actiuni indreptate contra dublei monarhii. Chiar cu un an inainte, in 1882, avusese loc la lasi, cu prilejul dezvelirii unei statui a lui Stefan cel Mare, un incident ce agravase relatiile intre Viena si Bucuresti: senatorul Petre Gradisteanu declarase atunci ca spera ca regele Carol sa recapete "pietrele pretioase" ce lipseau inca de la coroana voievodului moldovean, adica provinciile aflate sub dominatie straina.

in ultimii ani ai secolului trecut, raportul de forte in Balcani a suferit importante modificari o data cu reorientarea Serbiei si Bulgariei spre Rusia. in acelasi timp, guvernul roman a continuat sa-si manifeste interesul pentru sprijinirea locuitorilor de origine romana din zona Balcanilor, mai precis din Muntii Pindului s de pe Valea Timocului.Alianta intre Romania si Puterile Centrale s-a semnat in 1883 si a fost un act cu caracter secret fiind cunoscut doar de rege si de catre unii oameni politici.

Ea a fost reinnoita, de citeva ori, in anii urmatori. Alianta a avut un caracter pur defensiv, specificandu-se angajamentul partilor de a nu adera la aliante potrivnice vreunuia din membri, ca si obligatia de a se ajuta in cazul in care vreo parte contractanta era atacata. Romania a izbutit, in acest mod, sa iasa din rea in care fusese impinsa si a obtinut unele garantii de securitate. in asi timp, alianta nu a semnificat nici un moment abandonarea sprijinirii luptei, inilor din Transilvania, ci chiar o consolidare a statutului international al tarii regatirea deplinei unitati nationale.

Pentru unii politicieni, tratatul avea )rtanta prin prezenta Germaniei in alianta. Se spera ca aceasta din urma va veni la Viena si Budapesta pentru a imbunatati situatia romanilor ardeleni, esie a conjuncturii internationale, clauzele militare ale acordului nu au fost
nicicand aplicate, iar atunci cand conditiile au permis-o, romanii au intrat in i pentru eliberarea fratilor lor de peste munti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.