Razboiul peloponesiac

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.50

nivel: Facultate

Razboiul peloponesiac s-a desfasurat intre anii 431-404 i.Hr. si a fost constituit din mai multe etape in cei 27 de ani. Acesta a marcat istoria Greciei din acea perioada prin inversunarea beligerantilor, prin dimensiunea pe care a capatat-o, deosebindu-se de celelalte ciocniri militare dintre cetatile Helladei si prin durata si consecintele acestuia.

Principalii participanti au fos[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Razboiul peloponesiac

Razboiul peloponesiac s-a desfasurat intre anii 431-404 i.Hr. si a fost constituit din mai multe etape in cei 27 de ani. Acesta a marcat istoria Greciei din acea perioada prin inversunarea beligerantilor, prin dimensiunea pe care a capatat-o, deosebindu-se de celelalte ciocniri militare dintre cetatile Helladei si prin durata si consecintele acestuia.

Principalii participanti au fost Liga peloponesiaca condusa de Sparta si Atena cu Liga ei maritima. Insa aceste doua mari grupari au antrenat in acest conflict si celelalte orase din Grecia de vest, din Italia de Sud si Sicilia, dar si statul persan al Achemenizilor. Datorita dimensiunii capatate pentru acea perioada putem afirma ca razboiul peloponesiac a reprezentat “un razboi mondial al lumii grecesti”.

3.2.Pretextul razboiului peloponesiac
Cauza principala a inceperii acestui conflict a fost dorinta de expansiune si hegemonie a Atenei si Korinthului.
La mijlocul secolului V i.Hr. foarte putine state mai doreau sa domine viata economica din Hellada, fie din cauza faptului ca nu si-au putut mentine pozitiile in viata economica din Grecia, fie ca nu aveau o productie atat de dezvoltata si prin urmare nu erau interesate sa-si extinda comertul.

Insa cele doua polisuri, Atena si Korinth, isi dezvoltasera productia iar dominarea comertului pe mare reprezenta un punct forte al extinderii economice. Dar in acelasi timp nu se puteau intelege in privinta rutelor comerciale existand o mare rivalitate in punctul cheie din vest reprezentat de Naupaktos, de Megara, oras comercial aflat pe Istmul Korinthian, foarte prielnic negotului, care ducea direct in Grecia Centrala.

Din cauza dominantiei ateniene asupra Marii Egee interesele Korinthului erau grav amenintate, dar din pacate nu puteau lupta cu un adversar atat de puternic precum Atena. Singura solutie era sa ceara ajutor confederatiilor din Liga peloponesiaca si in primul rand Spartei.
Sparta era cea mai buna alegere facuta de catre korinthieni.

In primul rand spartanii trebuiau sa acorde ajutor pentru a nu-si pierde prestigiul politic in fata celorlalte state membre si pe langa aceasta li se oferea prilejul de a lupta cu Atena pentru obtinerea hegemoniei cetatilor grecesti. Deja si spartanii incepusera sa se teama de atenieni deoarece acestia amenintau chiar si hegemonia spartana in Pelopones.

Chiar si pacea incheiata de atenieni cu spartanii nu a putut opri Atena sa sprijine incontinuare gruparile ostile democratice la adresa Spartei. Astfel se putea observa clar ca cele doua orase aveau scopuri total diferite, atat prin interesele economice si politice cat si prin dorinta de a obtine controlul total.

Toate aceste evenimente au precedat asa-numitul razboi peloponesiac, punctul culminant fiind reprezentat de incalcarea pacii dintre Atena si Sparta, care dura de 30 de ani.Dupa cum aflam de la Tukydides adevarata cauza a constituit-o faptul ca atenienii ajunsesera prea puternici inspirandu-le teama lacedemonienilor pe care i-au determinat sa inceapa razboiul.

Insa Sparta si Atena au declarat ca de fapt altele au fost cauzele care au dus la acest razboi.Asa-zisul pretext ar fi fost conflictul inceput in anul 435 i.Hr. intre Korkya si Korinth, in privinta bogatului oras Epidamnos, localizat pe litoralul Marii Adriatice. In acest oras au inceput lupte intre aristocrati si democrati, aristocratii fiind dati la o parte de la putere.

Aristocratii incep atacurile asupra cetatii, si de pe uscat si de pe mare, iar democratii sunt nevoiti sa ceara ajutor Korkyrei, nefiind luati in seama si urmand indrumarea oracolului de la Delphi, apeleaza la Korinth, metropola Korkyrei.Conducerea Korinthului trimite in primavara anului 435 i.Hr. la Epidamnos trupe. Pentru korinthieni aceasta solicitare a fost binevenita deoarece orasul Korkyrei devenise un puternic concurent comercial si naval si risca sa schimbe relatiile dintre o colonie si metropola.

Conflictul capata proportii, iar Korkyra incearca sa bata in retragere trimitand o solie de impacare catre Korinth, care va esua insa. Va avea loc batalia de la gura golfului Ambracic impotriva a 85 de corabii korinthiene si aliate. Korkyra se angajeaza in lupta cu un efectiv de 80 de nave si reusesc sa ii invinga pe korinthieni. Epidamnosul, dupa aceasta infrangere, va capitula, iar Korkyra va deveni stapana pe acele din acea regiune.

Dar korinthienii nu vor accepta infrangerea, iar in perioada 435-433 i.Hr. trimit o flota in golful Ambracic. Ample pregatiri ale rivalilor determina conducerea korkyreana de a incheia o alianta defensiva cu Atena in anul 433 i.Hr.

Atragerea Atenei in conflictul dintre cei trei beligeranti nu face decat sa dea conflictului o imagine si mai ampla. Urmeaza batalia din septembrie 433 i.Hr., la sfarsitul careia korinthienii au iesit victoriosi.

Dupa un asemenea rezultat deznodamantul era evident, razboiul cu Liga peloponesiaca era inevitabil. Perikles, conducatorul Atenei din acea perioda, va incepe sa ia masuri preventive de aparare.

Toate aceste măsuri preventive, de apărare, vizau sectoarele de care era interesată Atena: Thracia, Golful Korinthic și Saronic, sudul Italiei, Sicilia.Pana la decizia finala mai izbucneste un conflict in perioada 432/431 i.Hr. la Poteidaia ducand la agravarea evenimentelor.

Actiunile Atenei nu faceau decat sa intarate memebrii Ligii peloponesiace. Asadar la sfarsitul anului 432 i.Hr. la adunarea constituita din aliatii Spartei se ia hotararea de incepere a razboiului. Scopul proclamat al razboiului era de elibera hellenii din robia ateniana si de restaurare a libertatii si autonomiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.