Razboiul de o Suta de Ani - prima parte

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.98

nivel: Liceu

Razboiul de o suta de ani a fost deci un razboi dinastic, un razboi feudal, un razboi national si mai ales un razboi "imperialist" [3]. Obiectivul negustoAZrilor englezi cand ii daruira regelui douazeci de mii de saci de lana pentru a acoperi cheltuielile de razboi era sa-si pastreze cele doua zone de influenta indispensabile comertului lor: Flandra, cumparaAZtoare de lana, si Bordeaux, producatoa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Razboiul de o Suta de Ani - prima parte

Razboiul de o suta de ani a fost deci un razboi dinastic, un razboi feudal, un razboi national si mai ales un razboi "imperialist" [3]. Obiectivul negustoAZrilor englezi cand ii daruira regelui douazeci de mii de saci de lana pentru a acoperi cheltuielile de razboi era sa-si pastreze cele doua zone de influenta indispensabile comertului lor: Flandra, cumparaAZtoare de lana, si Bordeaux, producatoare de vin, banii incasati la Bruges si la Gand fiind varsati in schimbul butoaielor sosite din Bordeaux.

In sfarsit, trebuie sa adaugam ca razboiul a fost popular in Anglia pentru ca ducea armatele intr-o tara bogata, unde puteau prada din plin. Eduard al III-lea si baronii sai erau "floarea cavaleriei", dar "scuturile lor cu blazoane servira drept firma unei intreprinAZderi de jaf", ale carui lamentaAZbiAZle ravagii se pot urmari in Froissart. "Si fura englezii stapani pe orasul Caen vreme de trei zile; si trimisera cu salandele toata prada lor: stofe, bijuterii, vesela de aur si argint si alte bogatii pana la vasele lor cele mari... E de necrezut ce abundenta de stofe au gasit englezii in orasul Saint-Lo...

Louviers era un oras din Normandia unde se produceau multe stofe; era intins, bogat si facea comert mare, dar, nefiind oras inchis, fu calcat si jefuit..." "Intreaga Anglie era plina de lucruri capturate din Franta, astfel ca nu se gasea o femeie care sa nu poarte vreo bijuterie sau sa nu-i fi trecut prin mana vreo lenjerie fruAZmoasa sau vreun pahar, o particica din prada trimisa din Caen sau din Calais".
IV. E interesant de observat ca inca de pe atunci incep sa apara principalele trasaturi ale politicii engleze, impuse acestei tari de pozitia sa, ca si de firea poporului sau:

a) Anglia are nevoie sa fie stapana marii, caci altfel ea nu poate nici sa-si conAZtinue comertul, nici sa trimita trupe pe continent si nici sa tina legatura cu trupele trimise anterior. Inca din primele zile ale acestui razboi, marinarii enAZglezi din cele Cinci porturi detin superioritatea si ies invingatori in batalia de la Ecluse. Atata timp cat isi mentine superioritatea navala, Anglia triumfa usor. Mai tarziu, Eduard al III-lea isi va neglija flota, francezii si spaniolii se vor alia si inferioriAZtatea navala a Angliei va marca inceputul infrangerilor sale.

b) Anglia, neputand sa trimita pe contiAZnent decat armate relativ putin numeroase, incearca sa lupte impotriva adversarilor sai punand bazele unor ligi continentale carora le furnizeaza subsidii. Astfel la inceputul razboiului de o suta de ani, Eduard al III-lea cauta sa-si alieze impotriva FranAZtei nu numai comunele flamande, ci si pe imparat. "Nu precupeteste in scopul acesta nici aur, nici arAZgint si ofera bijuterii scumpe seniorilor, doamnelor si domnisoarelor".
V. Nereusind sa inchege aceasta coalitie, era sa ia hotararea de a ataca Guyenne, cand Sir Geoffrey de Harcourt ii atrase atentia ca Normandia nu era aparata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.