Razboiul de independenta

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.55

nivel: Facultate

Crearea acestei colonii avea ca idee infiintarea unei asezari agrare care sa incerce sa cultive unele plante ce nu se puteau aclimatiza in Europa sau sa exploateze bogatii ale solului. Compania care sprijinea colonizarea urma sa incaseze sub forma de rambursare a cheltuielilor o parte din produsul muncii acestor colonisti ( tutun, bumbac, lemn).

Colonia Virginia e modelul initial a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Razboiul de independenta

Crearea acestei colonii avea ca idee infiintarea unei asezari agrare care sa incerce sa cultive unele plante ce nu se puteau aclimatiza in Europa sau sa exploateze bogatii ale solului. Compania care sprijinea colonizarea urma sa incaseze sub forma de rambursare a cheltuielilor o parte din produsul muncii acestor colonisti ( tutun, bumbac, lemn).

Colonia Virginia e modelul initial al tipului de colonie comerciala intemeiata in scopuri lucrative . In 1620 un grup de adepti ai confesiuni puritane, care pe atunci era persecutata in Anglia a hotarat sa treaca peste Ocean si sa infiinteze acolo o asezare in care sa-si poata exercita liber cultul religios . S-au asezat la Nord de Virginia, intr-o regiune pe care o vor numi-o mai tarziu Noua Anglie.

Puterea centrala din Anglia vedea in acest sistem de intemeiere a unor colonii o supapa de siguranta prin care se eliminau tulburarile din Anglia. Asa se explica faptul ca emigratia va fi chiar incurajata de catre stat. Uneori initiativa formarii unor colonii a venit din partea unor nobili care au cerut regelui sa le acorde o concesiune peste Ocean.
In 1632 un nobil a primit o asemenea concesiune, iar coloniei i-a zis Maryland (dupa numele reginei Maria ) si asezarii principale - Baltimore (dupa numele nobilului).

Prima colonie de stat a fost New York, care fusese cucerita de armata engleza in urma unui razboi cu Olanda. In momentul cuceririi colonia se numea New Amsterdam, iar denumirea engleza se datoreaza faptului ca in acel moment comandantul armatei era ducele de York. In total au fost intemeiate 13 colonii pe o intindere de 2000 km (de la Nord la Sud).

Coloniile duceau o viata complet separata unele de altele, iar locuitorii lor nu se considerau americani si interesele lor erau diverse. Englezii au menajat, in general, coloniile intrucat ele formau o fasie ingusta de-a lungul Atlanticului si erau incercuite in Nord si Vest de coloniile franceze (Louisiana si Canada).

Rivalitatea dintre englezi si francezi, se repercuta si peste Ocean. Spre mijlocul secolului al XVIII-lea, englezii au repurtat victorii asupra francezilor pe care ii obliga sa le cedeze unele teritorii din centrul Americii de Nord. In aceasta situatie cele 13 colonii nu mai prezentau pericolul unei pactizari cu Franta si in consecinta, metropola nu mai are interesul sa le menajeze.

Mai mult, Anglia considera ca efortul cuceririi Canadei a costat-o foarte mult si ar fi timpul ca si colonistii sa contribuie la recuperarea cheltuielilor de razboi. In consecinta Anglia promoveaza o politica mai severa in colonii, impune o interdictie a comertului cu alte tari, aplica diferite taxe comerciale si chiar impozite.

Legile emise provocau nemultumiri in colonii si dintre toate legile de impunere a colonistilor cea mai mare nemultumire starnea taxa timbrului care prevedea ca orice fel de act comercial trebuie incheiat pe o foaie timbrata ce se vindea la oficiile postale ale statului.
Se percepea astfel un impozit de stat, populatia coloniilor considerandu-se lezata in vechile ei libertati (drepturi politice).

Apararea colonistilor impotriva englezilor presupunea si un anumit sistem de gandire, o anumita intemeiere juridica ce apela la principiile fundamentale ale dreptului cetateanului englez, respectiv la faptul ca nici un supus britanic nu poate fi obligat sa plateasca un impozit la care el nu a fost de acord prin reprezentanti alesi.

Bazandu-se pe acest drept colonistii au protestat impotriva institutiilor, impozitelor, solicitand fie dreptul de fi reprezentati in Parlamentul de la Londra, fie recunoasterea legalitatii adunarilor reprezentative locale.

Disputa de ordin economic se transforma-se intru-una de ordin politic, intrucat colonistii puneau problema organizarii autonomiilor legislative. Acest punct de vedere nu a fost acceptat de Parlament desi guvernul englez a renuntat la unele taxe dar mentinut dreptul de a legifera in colonii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.