Razboiul de eliberare de sub dominatia otomana si unirea tarilor romane sub Mihai Viteazul

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Mai tirziu, numerosi sirbi si bulgari se vor inrola in armata Tarii Rominesti condusa de Mihai Viteazul si vor contribui la rasunatoarele victorii ale acesteia.Pretextul dezlantuirii razboiului a fost furnizat de evenimentele din Bosnia, unde Hasan pasa ducea din 1591 o lupta permanenta cu garnizoanele imperiale de granita. in iunie 1593, in fata Sisekului -- fortareata cheie pentru patrunAZderea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Razboiul de eliberare de sub dominatia otomana si unirea tarilor romane sub Mihai Viteazul

Mai tirziu, numerosi sirbi si bulgari se vor inrola in armata Tarii Rominesti condusa de Mihai Viteazul si vor contribui la rasunatoarele victorii ale acesteia.Pretextul dezlantuirii razboiului a fost furnizat de evenimentele din Bosnia, unde Hasan pasa ducea din 1591 o lupta permanenta cu garnizoanele imperiale de granita. in iunie 1593, in fata Sisekului -- fortareata cheie pentru patrunAZderea in Croatia -- Hasan pasa a suferit o infringere zdrobitoare.

Ca urmare, razboiul era declarat si operatiile militare incepeau chiar in toamna anului 1593. Dupa cucerirea cetatii Vesprem, ofensiva principala otomana in Ungaria de vest se opreste, iar incercarile contraofensive ale imperialilor nu reusesc sa dea indarat linia frontului. in Bosnia, austriecii izbutesc sa cucereasca citeva cetati, pe care insa turcii le iau destul de repede inapoi. in vara anului 1594, dupa incercarea nereusita a armatelor otomane de a forta Dunarea spre Slovacia si Boemia, prin luarea Komaromului, razboiul a intrat intr-o noua perioada de stagnare.

Era evident ca fortele celor doua tabere dusmane se echilibrau si ca nici una din ele nu putea smulge victoria fara o interventie care sa schimbe raportul de forte. in acest moment al razboiului (vara spre toamna anului 1594) interAZventia se produce; este cea a tarilor romine, care, urmarind eliberarea lor de sub jugul turcesc, adera la coalitia antiotomana, aducindu-i contributia unor forte militare insemnate si creind o situatie strategica noua, favorabila taberei imperialilor.

Celelalte obligatii ecoAZnomice crescusera de asemenea proportional. in acelasi timp, administratia indirecta de catre Imperiul otoman tindea sa devina -- din ce in ce mal mult -- directa. Izvoarele narative interne si rapoartele diplomatice trimise din Constantinopol se refera frecvent la prezenta apasatoare a dregatorilor si a militarilor turci pe teritoriul rominesc, unde desfasurau o activitate de uzurpare a functiilor statului: stringeau birurile, se amestecau in admiAZnistratia centrala si locala, exercitau presiuni de tot felul si, mai mult chiar, incalcau drepturi considerate traditionale in ce priveste raporturile turco-romine, ca, de pilda, interdictia de a cladi geamii.

Asa cum spune cronica Tarii Rominesti: AŠincepura turcii a coprinde Tara Rumineasca si a-si face lacasuri si meceturi >> l.in aceasta situatie, nu e de mirare ca Aron voda, vorbind despre sine, spunea ca este AŠ numai ispravnicul (sultanului) in aceasta tara >> 2. Aceeasi situatie il obliga pe Sigismund Bathory sa-1 trimita, in septembrie 1593, pe consilierul St. Kakas in misiune speciala la regina Elisabeta a Angliei, pentru ca sa obtina interventia acesteia pe linga Poarta, in vederea slabirii apasarii turcesti3.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.